Foto: Radio 2

Turnhout legt gescheiden riolering aan, maar: "Garanderen dat er nooit meer wateroverlast zal zijn, kan niet"

Turnhout gaat vanaf 2022 een gescheiden riolering aanleggen. Die zou de wateroverlast moeten beperken. "Maar garanderen dat er nooit meer problemen zullen zijn, kan niet", zegt schepen Marc Boogers (Groen).

Bij de hevige regen van de voorbije dagen zaten ze op sommige plekken al voor de derde keer met natte voeten, onder meer in Nieuwstad in het centrum. Turnhout neemt nu maatregelen om wateroverlast te voorkomen. De stad gaat een gescheiden riolering aanleggen vanaf 2022. Die zal lopen van Broekzijde, over de ring waar ook een waterbufferbekken komt, tot aan de Schoolstraat in het centrum van de stad. 

Door een gescheiden riolering wordt het afvalwater gescheiden van het regenwater. Een van de voordelen is dat het systeem grotere regenbuien aankan, omdat het regenwater apart wordt afgevoerd. De stad heeft al op een aantal plaatsen gescheiden rioleringen aangelegd en wil dat nu voortzetten. 

Problemen niet uitgesloten

Ondanks de gescheiden riolering is het niet uit te sluiten dat er nog wateroverlast kan zijn. "Door de klimaatverandering zijn er soms heel intensieve plaatselijke buien. Om ervoor te zorgen dat er nooit meer problemen zouden zijn, zouden we het hele straatniveau en de huizen moeten verhogen. Dat is onmogelijk", zegt schepen Marc Boogers. "Door de gescheiden riolering zal er een kleinere impact zijn, maar het probleem 100% wegnemen kunnen wij nooit."

Samen met het aanleggen van de gescheiden riolering worden ook enkele straten in het centrum van Turnhout heraangelegd.

Meest gelezen