AFP or licensors

Tweede dag van protesten tegen president Loekasjenko in Wit-Rusland na arrestatie belangrijkste uitdager

In verschillende Wit-Russische steden komen voor de tweede dag op rij mensen op straat tegen president Loekasjenko. Ze protesteren tegen de arrestatie van een oppositiepoliticus en eisen echte, democratische verkiezingen. De politie treedt hard op: het mobiel internet is platgelegd, demonstranten en zelfs journalisten worden opgepakt.

Begin augustus zijn er in Wit-Rusland presidentsverkiezingen. Meestal is dat een weinig opzienbarende gebeurtenis: president Aleksandr Loekasjenko zit al 26 jaar stevig in het zadel en bij de verkiezingen worden de resultaten vaak gemanipuleerd. Maar in de peilingen in de aanloop naar deze verkiezingen stond niet Loekasjenko op één, maar wel Viktor Babariko.

Babariko is een zakenman. Hij is oud-directeur van een van de grootste banken in het land, maakt deel uit van het politieke establishment, heeft geld en connecties. Gisteren werd hij onverwacht gearresteerd: hij wordt beschuldigd van fraude.

Maar volgens tegenstanders van Loekasjenko is het geen toeval dat gisteren de laatste dag was voor presidentskandidaten om het vereiste aantal handtekeningen binnen te brengen en zich dus officieel te registreren. De populaire Babariko moest politiek onschadelijk gemaakt worden, klinkt het.

Meteen kwamen er honderden mensen op straat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ze vormden een lange menselijke ketting door het centrum van de stad.

Vandaag verzamelden opnieuw veel mensen. Niet alleen in Minsk maar ook op pleinen in heel wat andere steden. Ze drukken hun steun uit aan gearresteerde politici en eisen vrije verkiezingen. Wit-Rusland ligt geografisch in het hart van Europa. Veel Wit-Russen voelen zich Europees en willen echte, democratische verkiezingen, zoals in de rest van Europa.

Politie arresteert journalisten

In de hoofdstad was de politie massaal aanwezig. Volgens lokale journalisten greep de politie plots in, en werden demonstranten en masse opgepakt. Zelfs journalisten werden in arrestatiebusjes gegooid. Een tv-reporter van Radijo Svaboda werd tijdens haar live-verslag meegenomen en weggevoerd.

Lokale journalisten bevestigen ook dat het mobiele internet in het centrum van Minsk werd platgelegd. De bedoeling daarvan zou zijn om de live streams van de protesten online te stoppen en om te vermijden dat demonstranten zich kunnen organiseren. Toch slagen groepjes betogers erin om zich te hergroeperen.

President Loekasjenko zegt dat met de arrestatie van Babariko een complot is verijdeld om Wit-Rusland te destabiliseren. "We hebben niet alleen de poppen ontmaskerd, maar ook enkele poppenspelers buiten Wit-Rusland," zegt Loekasjenko. Hij verwijst daarbij niet naar een specifiek land, maar haalde eerder al zwaar uit naar buurland Rusland, waarmee hij een wisselende relatie heeft.

"Slipperrevolutie"

Babariko is niet de eerste politieke oppositiestem die wordt opgepakt. Eerder werd ook al Nikolaj Statkevitsj gearresteerd en in de gevangenis gegooid. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt dat "alle willekeurig opgepakte" politici en activisten moeten vrijgelaten worden.

In Wit-Rusland wordt er al gesproken van de "slipperrevolutie".  De term komt van de populaire blogger en presidentskandidaat Sergej Tichanovski. In een van zijn videoblogs beantwoordt een oudere dame nonchalant haar eigen retorische vraag over wat je doet als je een kakkerlak ziet in je huis: “Je neemt een teenslipper en je slaat die dood.” Sindsdien voert Tichanovski campagne onder de slogan "Stop de kakkerlak" en zwaaien mensen met teenslippers terwijl ze op straat hun ongenoegen uiten.

AFP or licensors

Meest gelezen