De 13 vrijwilligers van het triagepunt stoppen zondag met hun werk.
Radio 2

Vrijwilligers triagepunt Sint-Franciscusziekenhuis nemen afscheid: “We hopen dat corona nooit meer terugkomt”

De vrijwilligers die meehelpen in het triagepunt in het ziekenhuis van Heusden-Zolder, stoppen ermee dit weekend. Zondag is de laatste keer dat mensen die zich aanbieden aan de spoeddienst door hen worden opgevangen.

Drie maanden lang stonden 13 vrijwilligers klaar om het ziekenhuispersoneel bij te staan om mogelijke coronapatiënten op te vangen. Artsen en verplegend personeel kwamen handen te kort bij de uitbraak van de coronacrisis, dus waren de vrijwilligers meer dan welkom. Dokter Johan Corthouts: “We waren heel blij dat ze ons kwamen helpen, want we kregen het niet meer gedaan allemaal. Toen de crisis uitbrak, heeft de gemeente vrijwilligers gezocht en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Hier werken was echt wel emotioneel

Vrijwilliger Rudi

Voor de vrijwilligers zijn de laatste uren aangebroken. Vanaf maandag wordt er opnieuw zonder vrijwilligers gewerkt. “Het is spijtig genoeg vandaag mijn laatste shift”, zegt Guy treurig. “Dat wil toch iets zeggen, want we hebben een goede band met elkaar, maar ook met het verplegend personeel en de huisartsen die hier werken.” De vrijwilligers stonden in voor de opvang van de mensen en probeerden hen gerust te stellen. “Het was soms grappig maar ook soms erg triestig”, vertelt Rudi. “Er kwam hier iemand zijn moeder binnenbrengen die uiteindelijk is gestorven. Maar twee dagen later stond hij hier opnieuw met zijn vader. Die is ook overleden. Hier werken was echt wel emotioneel.”

Respect

In drie maanden tijd is er veel veranderd volgens vrijwilliger Martine. “Ze hebben de laatste tijd steeds minder respect voor ons en voor het personeel hier”, klaagt ze. “Ze komen soms voor een kleine splinter in hun vinger of voor wat tandpijn, maar daar dient een spoeddienst helemaal niet voor. Het respect ontbreekt soms.”

Zondag is de laatste dag dat de vrijwilligers aan de slag gaan in de spoeddienst en achteraf zullen ze nog een glaasje samen drinken. “We hebben een goede band met elkaar opgebouwd,” zegt Rudi, “maar ik hoop toch dat we zo’n situatie in de toekomst niet meer zullen meemaken en dat de mensen zich aan de regels houden als dat nodig is.” 

Meest gelezen