Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Boek van voormalig Amerikaans veiligheidsadviseur John Bolton mag toch verschijnen

Het voor president Trump erg kritische boek van de voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton mag dan toch verschijnen. Trump probeerde de publicatie te verhinderen, omdat het een vernietigend beeld schetst van Trumps presidentschap. Maar een rechtbank in Washington oordeelt dat het toch mag verschijnen.

Volgens het Witte Huis zou de publicatie van het boek "onherstelbare schade" aanrichten. Maar die redenering werd niet gevolgd door de rechter. Het boek met de titel "The Room Where It Happened" (de kamer waar het gebeurde) heeft al heel wat stof doen opwaaien. 

Enkele passages van het boek zijn al vrijgegeven. Daarin beschrijft Bolton Trump als een politicus die zijn eigenbelang systematisch boven het belang van het land plaatst. Zo zou Trump toenadering gezocht hebben tot de Chinese president Xi Jinping om hem te helpen bij zijn herverkiezing in november.

In het vonnis van rechter Royce Lamberth luidt het dat Bolton met zijn memoires "gegokt heeft met de nationale veiligheid van de VS. Hij heeft zijn land blootgesteld aan schade en zichzelf aan burgerlijke (en mogelijk strafrechterlijke) aansprakelijkheid. Maar deze feiten hebben geen invloed op de motie voor het hof. De regering heeft niet kunnen aantonen dat een verbod onherstelbare schade zal voorkomen", zegt Lamberth, waarmee de eis om de publicatie tegen te houden werd verworpen.

Trump verwerpt de kritieken van Bolton. "Het boek van John Bolton is een verzameling van verhaaltjes en leugens. Allemaal om me in een slecht daglicht te zetten", heeft Trump gezegd op Twitter. Het boek is pure fictie en Bolton wil gewoon wraak omdat Trump hem heeft ontslagen, zegt hij.

De president houdt vannacht zijn eerste campagnemeeting voor die herverkiezing sinds de coronacrisis uitbrak.  De bijeenkomst heeft plaats in een stadion in Tulsa, Oklahoma. Daar is veel kritiek op, omdat de plek en het moment gevoelig liggen nu het politiegeweld tegen zwarten zoveel stof doet opwaaien, en ook omdat  zo'n bijeenkomst in coronatijden gehouden wordt.

Meest gelezen