Videospeler inladen...

Brugse burgemeester De fauw neergestoken door cliënt, maar buiten gevaar, "Mijn toestand is momenteel redelijk goed"

De burgemeester van Brugge, Dirk De fauw (CD&V), is vanmorgen neergestoken. Dat bevestigt het parket van Brugge. De fauw is na een operatie weer bij bewustzijn, zijn toestand is stabiel. De dader van de steekpartij is opgepakt. Het zou gaan om een psychiatrische patiënt waarvoor De fauw fungeerde als bewindvoerder, in zijn job als advocaat.

Het was vanmorgen iets voor 11.30 uur dat burgemeester Dirk De fauw (CD&V) werd neergestoken, vlak voor zijn advocatenkantoor in Brugge. "Hij had daar een afspraak met een man, een veertiger, waar hij al 15 jaar bewindvoerder van is", zegt zijn vrouw Ann Staelens. Een bewindvoerder is iemand die het vermogen van een ander beheert, omdat die daar zelf niet toe in staat is.

De man deed een snijbeweging langs de hals van mijn vader met een aardappelmes

Dieter De fauw, zoon van Dirk De fauw

De veertiger stond op De fauw te wachten toen die aankwam. "Hij kwam wat dichter. Toen mijn man hem erop wees dat hij afstand moest houden wegens corona, haalde hij plots uit het niets een mes tevoorschijn", vertelt Staelens. "De man deed een snijbeweging met een aardappelmes naar de hals van mijn vader en is daarna weggelopen", vult zoon Dieter De fauw aan. "Gelukkig was zijn chauffeur ter plaatse. Hij heeft het bloeden gestelpt met zijn das", zegt Dieter De fauw.

De chauffeur bracht de burgemeester daarna naar het ziekenhuis. Daar is hij geopereerd. Hij is intussen weer bij bewustzijn en zijn toestand is stabiel. "HIj heeft 24 hechtingen langs de voorzijde van de hals", zegt Dieter De fauw. "Gelukkig is er niks vitaals geraakt, en ook zijn stembanden niet", vult Ann Staelens aan. De fauw moet nog zeker tot morgen in het ziekenhuis blijven, ter observatie.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De politie kon de verdachte snel na het incident oppakken.  De fauw zou in het verleden nog nooit problemen hebben gehad met de man. Er is een onderzoeksrechter op de zaak gezet, voor een onderzoek wegens poging tot moord. "De verdachte zal morgen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Die zal dan beslissen over de al dan niet verdere aanhouding van de verdachte", zegt Céline d'Havé van het parket. "De dader stak in de dodelijke zone van de hals. De burgemeester heeft enorm veel geluk gehad".

Mijn toestand is momenteel redelijk goed

Burgemeester De fauw

Vanuit het ziekenhuis heeft De fauw intussen een eerste reactie gegeven. : "Mijn toestand is momenteel redelijk goed. Ik wil uitdrukkelijk het ziekenhuispersoneel van het AZ Sint-Jan bedanken voor de goede zorgen die ze me hebben geboden. Ook bedank ik graag alle mensen die massaal hun steun hebben betuigd en me een spoedig herstel wensen." De burgemeester vindt het jammer dat hij nu even buiten strijd is.

De burgemeester werd later vandaag nog verwacht op de viering van een 100-jarige Bruggeling. "Ik vind het spijtig dat ik hier niet op aanwezig kon zijn. De dag startte nochtans mooi met de Brugse koetsiers waarmee we acties aan de pers hebben voorgesteld om Brugge weer op de toeristische kaart te zetten. Ik blijf positief en ik hoop zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan", aldus De fauw.

Fatma Taspinar bij het AZ Sint-Jan in Brugge: "De fauw heeft heel veel geluk gehad"

Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert geschrokken op het nieuws. "Het is verschrikkelijk om dit te vernemen", zegt hij. "Het was schrikken voor ieder van ons. Dirk is een zeer minzame man en je verwacht niet dat daar iets op deze manier mee gebeurt. Gelukkig is zijn toestand stabiel, dat lijkt me het belangrijkste." Coens wenst de burgemeester een spoedig herstel en zijn familie veel sterkte. 

Meest gelezen