Videospeler inladen...

Het is Wereldvluchtelingendag en nooit eerder waren zoveel mensen op de vlucht

Het aantal vluchtelingen is de afgelopen tien jaar verdubbeld: van 41 miljoen in 2010 tot bijna 80 miljoen vandaag. Oorlogen en gewelddadige conflicten waar geen einde aan komen, zijn de belangrijkste oorzaken van die dramatische aantallen. "Het Journaal" maakte een overzicht.

Eén vijfde van alle vluchtelingen zijn inwoners van Syrië, waar de oorlog nu al bijna tien jaar duurt. Ook vele alle conflicten slepen zich voort, met als gevolg dat er elk jaar minder vluchtelingen naar huis kunnen terugkeren. Dit jaar waren er dat vier keer minder dan tien jaar geleden.

Tachtig procent van de vluchtelingen worden opgevangen in ontwikkelingslanden. De Verenigde Naties roepen de wereld op om meer solidariteit te tonen, zeker tijdens deze coronapandemie.

Meest gelezen