Jonas Hamers / ImageGlobe

25.000 mensen wachten op rijexamen: "Pas in oktober herexamens rijbewijs B" 

Wie praktijkexamen wil afleggen om zijn rijbewijs te behalen, moet rekening houden met lange wachttijden. De examencentra en rijscholen moesten een tijdlang dicht tijdens de coronacrisis. Daardoor hebben zo'n 25.000 mensen hun examen gemist. De inhaalbeweging zal nog even duren. "Wie een herexamen heeft voor een rijbewijs B moet soms tot oktober wachten", zegt Jeroen Smeesters van de federatie van rijscholen.

De rijscholen en examencentra zijn na de coronacrisis begonnen aan hun inhaalbeweging. En dat is een hele opgave want de achterstand is groot. "Normaal vinden er per maand 10.000 tot 15.000 examens plaats en we zijn toch 2 maanden gesloten geweest", vertelt Smeesters. "Dat betekent dus een achterstand van zeker 25.000 examens."

De rijscholen zijn verrast dat zoveel mensen zo snel hun examen willen komen doen. "We wisten dat er een toeloop zou komen, maar dat het zo snel zou gaan, hadden we niet voorzien. Het is een beetje behelpen nu en de wachttijden lopen inderdaad op."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
We vragen aan de examencentra om extra mensen in te zetten en misschien kunnen we ook efficiëntiewinst boeken door sommige categorieën van examens samen te laten doorgaan

Wie nu zijn examen wil afleggen moet soms wachten tot het najaar. "Voor wie een korte opleiding volgt zoals voor een motorfiets of de vrachtwagen, moet een maand of anderhalve maand wachten. Maar in andere gevallen loopt de wachttijd op tot oktober. Dat is vooral zo voor wie een herexamen heeft voor een rijbewijs B, het populairste rijbewijs."

De examencentra roepen daarom op om goed voorbereid naar je eerste examen te komen. Zijn er oplossingen in zicht? "We proberen elke dag plaatsen bij te maken, maar het is niet evident. We vragen aan de examencentra om extra mensen in te zetten en misschien kunnen we ook efficiëntiewinst boeken door sommige categorieën van examens samen te laten doorgaan."

"De modaliteiten voor een examen zijn bij wet vastgelegd dus aan de duur kunnen we niet snel iets veranderen." Er is overleg tussen de sector en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "We hopen hier snel een mouw aan te kunnen passen."

Meest gelezen