Welkom op de langste dag van het jaar, begin astronomische zomer brengt volgende week warm weer

Vandaag 20 juni begint de astronomische zomer. Dat betekent ook dat we vandaag de langste dag van het jaar beleven. En het begin van de zomer brengt ook warm weer met zich mee voor volgende week.

De astronomische zomer begint wanneer de zon loodrecht op de Kreeftskeerkring staat. Voor de liefhebbers: het zomersolstitium, dat heel precies kan berekend worden door astronomen. In ons land zal dat moment deze eeuw altijd op 20 of 21 juni vallen. En dit jaar is dat 20 juni, om 23.44 uur Belgische tijd. 

Vandaag dus. De zon zal op dat moment wel al zijn ondergegaan. Maar het zomersolstitium ligt dichter bij het moment van de zonsondergang vandaag (in Ukkel om 22 uur) dan de zonsopgang morgen (5.29 uur). En dus krijgen we vandaag de langste dag van het jaar en straks de kortste nacht.

Morgen worden de dagen dus opnieuw wat korter. Al is dat bij het begin van de zomer erg relatief. "Het verschil met 21 juni 2020 bedraagt minder dan een seconde", weet weerman Frank Deboosere.

De astronomische zomer begint trouwens met een wisselvallig weekend. Maar daarna wordt het steeds warmer en zonniger. Midden volgende week zouden we mogen rekenen op maximumtemperaturen rond de 30 graden in het centrum van het land.

Het uitgebreide weerbericht kunt u altijd bekijken op onze weerpagina

Meest gelezen