Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De dagelijkse coronacijfers: 2 doden, 74 besmettigen

Sciensano heeft de dagelijkse coronacijfers bekendgemaakt. Dit is momenteel de situatie in ons land:

  • Er werden 74 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd de afgelopen 24 uur. Gisteren waren dat er nog 128.
  • De afgelopen 24 uur werden 2 overlijdens gemeld, tegenover 12 gisteren. Het zijn twee bevestigde gevallen uit de ziekenhuizen. In de woonzorgcentra waren er geen overlijdens te betreuren.
  • Dat brengt het totale aantal doden sinds de uitbraak van de epidemie in ons land op 9.696.
  • Er werden 20 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is net hetzelfde als gisteren.
  • Daarnaast mochten er 42 patiënten het ziekenhuis verlaten
  • In totaal liggen er nog 308 patiënten in het ziekenhuis,  32 minder dan gisteren. Dat betekent dat de druk op de ziekenhuizen verder afneemt.
  • Er liggen 50 patiënten op intensieve zorg, 2 minder dan gisteren.

Zondag en maandag zullen er geen nieuwe cijfers gepubliceerd worden. Het volledige rapport van Sciensano is hier te raadplegen. 

Hoever staan we met een coronavaccin?

Vaccins die klaar zijn om getest te worden op mensen, landen die al dosissen aankopen en de belofte dat er "meer vaccins zullen zijn dan armen om ze in te spuiten". Aan hoera-berichten de laatste tijd geen gebrek als het gaat over een vaccin tegen het coronavirus. Maar hoever staat het er nu écht mee? En is het realistisch om begin volgend jaar een vaccin te hebben?

Onze expert Koen Wauters zocht het uit:

Antilichamen COVID-19 blijven slechts twee à drie maanden in bloed

Mensen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus hebben slechts een korte tijd antilichamen in hun bloed. Uit verschillende Chinese studies blijkt dat de antilichamen voor COVID-19 slechts twee à drie maanden waarneembaar zijn in het bloed van besmette personen. Wat dit betekent voor de immuniteit tegen COVID-19 blijft nog onduidelijk.

Een onderzoek bij 1.500 COVID-19-patiënten uit Wuhan toont aan dat 10 procent al na enkele weken geen antilichamen in het bloed meer had. Voor 74 procent waren de antilichamen na twee à drie maanden na de infectie verdwenen. Vooral bij diegenen die positief testten op het nieuwe virus maar geen symptomen vertoonden, verdwenen de antilichamen snel.

Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die zwaar ziek zijn geweest langer antilichamen behouden. Wetenschappers willen nu verder laten uitzoeken in hoeverre dit een effect heeft voor de immuniteit tegen het nieuwe coronavirus. De resultaten zijn ook van belang voor de ontwikkeling van een vaccin.

Spaanse grenzen gaan weer open

Spanje zet vanaf morgen een punt achter de noodtoestand. Dat betekent dat 47 miljoen burgers zich voor het eerst in 14 weken opnieuw in heel het land vrij kunnen bewegen. Ook de grenzen voor toeristen uit de EU- en de Schengenlanden gaan weer open. Alleen de grens met Portugal blijft op vraag van de regering in Lissabon tot en met 1 juli nog voor de meeste reizigers gesloten.

Versoepelingen in Zwitserland: geen avondklok meer en evenementen tot 1.000 personen

In Zwitserland worden vanaf maandag een hele reeks coronaregels losgelaten. Zo zijn er opnieuw samenkomsten mogelijk met maximaal 1.000 personen. Vanaf september kunnen ook grotere evenementen weer als de locatie het toelaat. Het verbod op demonstraties wordt ingetrokken, maar er geldt wel een maskerplicht.

Wat verandert er nog vanaf maandag? De avondklok voor restaurants, cafés en discotheken is verleden tijd en in restaurants ben je niet meer verplicht om aan een tafeltje te zitten.

De afstand die tussen mensen aangehouden moet worden, verkleint van 2 meter naar 1,5 meter.

Tickets kleine Rock Werchter razendsnel uitverkocht

De tickets voor de Zomerbar-concerten op de wei van Rock Werchter waren al na amper een kwartier uitverkocht.

Er konden tickets gekocht worden voor concerten van Selah Sue op donderdag 2 juli, Tourist LeMC op vrijdag 3 juli en Bazart op zaterdag 4 juli. Deze groepen geven die dagen optredens om 15u30 en 20u30. Per show waren er 200 tickets beschikbaar. Gezien bezoekers aan tafeltjes van vier moeten plaats nemen werden de tickets uitsluitend per tafel te koop aangeboden. Een pakket bestond uit vier tickets en één parkingticket en kostte 45 euro per persoon.

Naast de concerten die ter plaatse live bijgewoond kunnen worden zijn er op zondagavond 5 juli nog optredens van Arno, Emma Bale, Glints, SONS en Eefje de Visser die uitgezonden worden via Canvas, Proximus Picks en rockwerchter.be. 

Met deze initiatieven wil Live Nation geld inzamelen voor LIVE2020, het solidariteitsfonds van de livemuzieksector. 

Fiets kan gratis mee op de trein tot eind 2020

Van 1 juli tot 31 december 2020 zullen reizigers hun fiets gratis kunnen meenemen op de trein. Dat bevestigt de NMBS. Reizigers moeten wel over een biljet met fietssupplement beschikken, maar dat biljet zelf zal dus gratis zijn.

Begin juni besliste de zogenaamde superkern - de regeringstop en de partijen die de volmachten steunen - om aan elke inwoner een reeks gratis treinritten te bezorgen na de coronalockdown. Na overleg is het oorspronkelijk voorstel nog bijgestuurd. Zo zal het niet gaan om een tien gratis ritten voor iedereen, maar om een kaart met twaalf gratis ritten die op naam kan aangevraagd worden.

In het oorspronkelijke plan stond ook het voornemen om het supplement voor fietsen op de trein te schrappen. De NMBS bevestigt dat die maatregel behouden blijft. Reizigers zullen tussen 1 juli en 31 december gratis hun fiets kunnen meenemen op de trein. Omdat het aantal fietsplaatsen per trein beperkt is, moet de reiziger ook altijd eerst de treinbegeleider contacteren  om te zien of de plaatsen niet bezet zijn. Maar dat is nu ook al het geval.

BELGA/LALMAND

128 overlijdens in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn er 128 coronadoden gemeld de afgelopen 24 uur. Het dodental in het land loopt daardoor op tot 42.589.

Al meer dan 1.000 besmettingen in Duits slachthuis

In het Duitse vleesverwerkende bedrijf Tönnies zijn nu al 1.029 coronabesmettingen vastgesteld. Eerder deze week raakte bekend dat meer dan 400 werknemers besmet waren. Het bedrijf is stilgelegd, en de besmette arbeiders en hun gezin zijn in quarantaine geplaatst.

Alle 6.500 werknemers van het bedrijf worden getest, mogelijk duiken er dus nog meer besmettingen op. 

De ontdekking van de infectiehaard baart de autoriteiten grote zorgen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat Noordrijn-Westfalen op weg is naar een nieuwe lockdown. Na eerdere uitbraken was kritiek geuit op de arbeidsomstandigheden van de vaak Oost-Europese werknemers, vooral Bulgaren en Roemenen. Zij wonen ook vaak dicht opeengepakt in kleine ruimtes.