Brugs burgemeester Dirk De fauw na mesaanval: "Geluk gehad dat het maar met een aardappelmesje was"

Dirk De fauw (CD&V), de burgemeester van Brugge, heeft de nacht doorgebracht in het ziekenhuis nadat hij gisteren werd aangevallen door iemand met een mes. "Ik stel het redelijk goed, de eerste signalen zijn gunstig", verzekert De fauw. De Brugse burgemeester, die advocaat van de dader is, gaat ervan uit dat het niet om een politieke aanval ging. De verdachte weigert voorlopig te praten en is aangehouden.

Dirk De fauw is niet alleen burgemeester, maar ook advocaat, en de dader van de mesaanval is een van zijn cliënten. De fauw had gisterochtend een afspraak met de man aan zijn kantoor. Toen hij aankwam, probeerde zijn cliënt hem de keel over te snijden. "Ik had een insneding van 14 centimeter, er waren 24 hechtingen nodig. Ik heb geluk gehad dat het maar met een aardappelmesje was. Als het een groter mes was geweest, zou ik u waarschijnlijk niet meer te woord kunnen staan", getuigt de Brugse burgemeester in "De zevende dag". "Ik heb vannacht de beelden enkele keren voor mijn ogen gezien en gedacht dat het veel erger kon geweest zijn."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik heb vannacht de beelden enkele keren voor mijn ogen gezien

Aanvankelijk had Dirk De fauw de ernst van zijn verwondingen niet door. Hij belde geen ambulance, maar vroeg zijn chauffeur hem naar het ziekenhuis te voeren. "Ik heb onderweg zelf aan de telefoon nog een persoonsbeschrijving van de dader gegeven aan de politie. De hele tijd heb ik met mijn hand en das de wonde toegeknepen. Pas toen ik in het ziekenhuis kwam, zag ik welke plas bloed er op de zetel van de wagen lag."

Dirk De fauw kent de dader al jaren als een van zijn cliënten. Volgens hem gaat het om een getroebleerd persoon. "Ik ben zijn raadsman geworden op verzoek van zijn moeder die er wat problemen mee had. Ik heb hem altijd opgevolgd en meerdere keren moeten verdedigen voor de rechtbank, zaken rechttrekken, schulden die hij gemaakt had... Maar ik had nooit verwacht dat hij mij zou aanvallen. Ik heb hem zelfs meerdere keren kunnen overtuigen om zelf niet uit het leven te stappen.

Aangezien de dader geen inwoner van Brugge is, gaat Dirk De fauw ervan uit dat het niet om een politieke aanval gaat. Maar naar het exacte motief van de man heeft hij het raden. "Ik ben de bewindvoerder van de man en met bewindvoerders kan er wel eens een discussie ontstaan over "Mag ik mijn financiële middelen daarvoor aanwenden?" Als hij een consultatie aanvroeg bij mij, was dat meestal om een gesprek te voeren over "Ik wens een nieuwe laptop te kopen, nieuwe kledij, een fitnessabonnement." Dat waren de gesprekken, dus ik dacht dat het opnieuw over zoiets zou gaan gisteren, maar we zijn nooit het kantoor binnengegaan."

De fauw heeft rond de middag het ziekenhuis mogen verlaten. De man die hem aanviel - een 35-jarige man uit Torhout - is aangehouden door de onderzoeksrechter, maar weigert voorlopig een verklaring af te leggen. De advocaat van de verdachte betreurt dat De fauw in de media al heeft gepraat over de steekpartij.

Bekijk het gesprek met Dirk De fauw in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen