Videospeler inladen...

Steekpartij met drie doden in Britse stad Reading toch beschouwd als terreuraanslag 

In de Britse stad Reading heeft een man een bloedbad veroorzaakt. Hij viel groepjes mensen aan die in een park zaten te keuvelen. Er zijn drie doden en zeker drie zwaargewonden. De man is gearresteerd en de anti-terreureenheid neemt de zaak over van de politie. 

Rond zeven uur gisteravond zat Forbury Gardens in de Britse stad Reading vol met mensen die kwamen genieten van het mooie weer.  "Plots dook een man op uit het niets, en begon hij met een mes groepjes mensen aan te vallen", zegt een ooggetuige, die zelf kon wegvluchten. De politie overmeesterde de man, een 25-jarige uit Reading. Maar de balans was zwaar. Hij stak drie mensen dood, en er vielen ook drie zwaargewonden. Het totale aantal gewonden is nog niet duidelijk. 

Eerst werd de zaak beschouwd als een terreurdaad en werd de anti-terreurbrigade erbij gehaald. Enkele uren later trok de politie die verklaring in maar nu is het incident toch opnieuw bestempeld als een terroristische aanslag. De dader was meteen na de feiten gearresteerd. Een veiligheidsbron heeft aan de BBC verteld dat het zou gaan om een Libiër, maar er zijn geen bronnen die dat bevestigen. Enkele uren later viel de politie wel nog binnen in een appartementencomplex in Reading. Daar is een luide knal te horen geweest. 

Betoging

Enkele uren voor het drama was er in het park een betoging geweest van de anti-racismebeweging Black Lives Matter. Zij waren al weg tegen de vooravond en zowel de betogers als de politie zeggen dat ze er niets mee te maken hadden.  

"Het moet een schokkende ervaring geweest zijn", reageerde het plaatselijke parlementslid van de Labourpartij Matt Rodda, "en ook de hele gemeenschap in Reading is in shock".  Later reageerde ook de Britse premier Boris Johnson met een blijk van medeleven en dankbaarheid aan de hulpdiensten.

Bekijk hier zijn reactie in de journaalreportage over de mesaanval in Reading: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Zowel minister van Binnenlandse Zaken Priti Pratel als Labourleider Keir Starmer noemen het incident verontrustend. 

Meest gelezen