Videospeler inladen...

EU-commissaris Timmermans over coronacrisis: "Als we niets doen, zullen armsten en zwaksten rekening betalen"

Volgens Europees Commissaris Frans Timmermans moeten de EU en haar lidstaten nu vooral investeren in de nieuwe economie. Ook in het klimaat dus, want anders dreigen de zwaksten het slachtoffer te worden, zegt hij in "De zevende dag". 

Frans Timmermans, de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie en van daaruit ook verantwoordelijk voor de vergroening van de Unie, presenteerde zich met een baard in "De zevende dag". Voor zijn eerste interview sinds de uitbraak van COVID-19, nadat hij ook twee weken in quarantaine had gezeten. Een ontmoeting met een besmette Franse minister was daarvan de oorzaak.

Timmermans pleitte in het gesprek vooral voor daadkracht, een eigenschap die de Europese Unie de voorbije weken niet kenmerkte. Dat gaf hij ook toe. "Maar het ging dan ook over de volksgezondheid (een nationale bevoegdheid, nvdr)." En hij zag net als iedereen dat de aanpak in de Europese lidstaten soms dag en nacht verschilde. 

Maar nu Europa zich een weg uit de crisis moet banen, verwacht hij meer eendracht. Ook onder aanvuring van Europees president Charles Michel, die de voorbije weken veel kritiek kreeg omdat hij helemaal afwezig was. En de uitweg uit die crisis, zo denkt Timmermans, verloopt over een groen pad.

"Geen toekomst voor de oude economie"

Hij pleit ervoor om vooral in de nieuwe (circulaire) economie te investeren nu, in elektrische mobiliteit, in milieuvriendelijke renovatie van woningen en noem maar op. "Dat creëert jobs én het is goed voor het klimaat." 

"Er is geen toekomst meer voor de oude economie. Die geeft veel werk, dat is waar, maar als we al ons geld in de oude economie steken hebben we geen investeringscapaciteit meer voor de nieuwe economie. Daarom nu eerst een renovatiegolf bijvoorbeeld, met een energieswitch in onze gebouwen. Zo combineer je de wens naar jobs met de wens om te vergroenen."

Het is niet uit te leggen dat we taks betalen op benzine in auto's, maar niet op kerosine in vliegtuigen

"We zitten midden in een industriële revolutie. De technologisch revolutie heeft een enorme impact. De klimaat- en de biodiversiteitscrisis zijn niet weg. Allemaal zijn dat herverdelingsvraagstukken, en als we er niets aan doen zullen de armsten en zwaksten de rekening betalen. Daarom moeten we als politiek handelen."

In zijn verlangen om te vergroenen pleit Timmermans overigens ook voor een kerosinetaks voor vliegtuigen. "Het is bijna niet uit te leggen dat we wel taks betalen op de benzine voor onze auto's of op de stroom voor treinen, maar niet op de kerosine voor de luchtvaart." Nu veel lidstaten geld (willen) pompen in noodlijdende luchtvaartbedrijven, ziet Timmermans zo'n kerosinetaks als een welgekomen tegengewicht.

Klimaatneutraal? Vlaanderen kan dat

De weg om te volgen is groen dus, maar Timmermans is dan ook verantwoordelijk voor de Green Deal in Europa, die wil dat de Unie tegen 2050 klimaatneutraal is en tegen 2030 de CO2-uitstoot met 50 of zelfs 55 procent vermindert. 

Dat steekt schril af tegen de Vlaamse ambities, niet voor niets kwam Timmermans al in conflict met de Vlaamse milieuminister Zuhal Demir. Die streeft een CO2-reductie van 32,6 procent in 2030 na.

Timmermans denkt dat 50 procent desondanks mogelijk is, al zegt de Vlaamse regering dat het industriële, dichtbevolkte karakter van Vlaanderen dat onmogelijk maakt. 

Timmermans: "Vlaanderen is ook veel rijker. Vlaanderen kan die vijftig procent halen, veel captains of industry willen het ook. Je moet het alleen politiek willen. En ontideologiseren, en klimaatontkenners zijn ideologisch: ze sluiten de ogen voor de feiten. En doen we dat niet, dan zullen de zwaksten in de samenleving de grootste last dragen.

Herbekijk het gesprek met Frans Timmermans in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen