Cover Images

Gitaar Kurt Cobain voor recordbedrag van 6 miljoen dollar onder de hamer: "Men wil iets tastbaars van hem"

Een gitaar van gewezen Nirvana-frontman Kurt Cobain is zaterdag geveild voor 6,01 miljoen dollar, dat is omgerekend zo’n 5,3 miljoen euro. Volgens het veilinghuis Julien's Auctions in Beverly Hills gaat het om het hoogste bedrag dat ooit op een openbare verkoop werd neergeteld voor een gitaar.

Het recordbedrag werd betaald voor de 1959 Martin D-18E, de gitaar die Cobain bespeelde tijdens de legendarische MTV Unplugged-sessie eind 1993 in New York. Dat optreden vond plaats vijf maanden voor de dood van Cobain. Nirvana bracht er intussen klassieke songs zoals onder meer "About A Girl", "Come As You Are" en een cover van het David Bowie-nummer "The Man Who Sold The World".

Voor de start van de veiling hadden experts de waarde van het instrument op 1 à 2 miljoen dollar geraamd. Het vorige recordbedrag voor een gitaar bedroeg 3,95 miljoen dollar, voor een Black Strat Fender Stratocaster van David Gilmour van Pink Floyd. Bekijk hier de voorstelling van de gitaar door de directeur van het veilinghuis:

Videospeler inladen...
2004 Getty Images

Meest gelezen