Liveblog - Minister De Crem roept op tot burgerzin na feesten in Brussel: "Dergelijke bijeenkomsten kunnen niet"

Er komt kritiek op de grote bijeenkomsten zoals in Elsene en Anderlecht afgelopen nacht. "Dit is onverstandig en ondergraaft het draagvlak voor de coronamaatregelen", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Absolute burgerzin is nodig", zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). In In Spanje gaan de grenzen weer open en in Nederland is er gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Vandaag is ook de eerste dag zonder dagelijkse corona-update om 11 uur. Volg alle updates op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister De Crem: "Bijeenkomsten zoals in Brussel kunnen niet. Absolute burgerzin is nodig"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zegt dat bijeenkomsten zoals op het Flageyplein in Elsene afgelopen nacht niet kunnen en de zware inspanningen die de bevolking al deed om het nieuwe coronavirus in te dijken, in gevaar brengen. Hij heeft naar eigen zeggen "duidelijk overleg" gehad met premier Sophie Wilmès (MR) en met minister-president Rudi Vervoort (PS).

"Allen op dezelfde lijn, dergelijke bijeenkomsten kunnen niet op dit moment en brengen zware inspanningen van de bevolking in gevaar. Oproep tot absolute burgerzin", schrijft De Crem op Twitter. 

Minister-president Vervoort vraagt eveneens om burgerzin. "De versoepeling van de maatregelen mag absoluut niet leiden tot onachtzaamheid", tweet hij.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) noemt de bijeenkomsten "gevaarlijk". "Verspreiden van het virus is zo vlug gebeurd", waarschuwt ze op Twitter. 

Premier Wilmès en minister De Crem gaan verder niet reageren, zo laten ze weten.

Bekijk het verslag over de samenscholingen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Reproductiegetal virus stijgt fors in Duitsland na lokale uitbraken

Het reproductiegetal van het coronavirus, het zogenaamde R-getal, is in Duitsland fors gestegen van 1,79 naar 2,88. Zo blijkt uit een update van de officiële Duitse coronacijfers van het Robert Koch-instituut (RKI). Volgens het RKI is het hoge cijfer voornamelijk gerelateerd aan enkele lokale uitbraken.

Vooral de uitbraak in Noordrijn-Westfalen speelde een grote rol in de toename van het R-getal, aldus het RKI. Meer dan duizend medewerkers in een vleesverwerkend bedrijf raakten er besmet. Lokale uitbraken hebben een grote invloed op de R-waarde omdat het aantal besmettingen in Duitsland over het algemeen laag is, nuanceert het gezondheidsinstituut nog.

 Het cijfer 2,88 betekent dat voor elke 100 mensen die het coronavirus oplopen, er waarschijnlijk nog eens 288 geïnfecteerd zullen raken. Volgens het gezondheidsinstituut is het cijfer gebaseerd op een vierdaags gemiddelde. Om de coronapandemie onder controle te houden, zou dat getal onder 1 moeten blijven.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

VRT-radiozender Klara organiseert een concertmarathon "Klara on tour"

De klassieke muziekzender Klara hield vandaag een concertmarathon "Klara on tour". Van tien tot zes uur  waren er concerten in zes verschillende zalen, onder meer de Bozar in Brussel, de Bijloke in Gent en het concertgebouw in Brugge. Door de maatregelen tegen corona was er geen publiek toegelaten, maar de hele muziekmarathon was te bekijken en te beluisteren op het internet.

Videospeler inladen...

Spaanse grenzen weer open, maar geen overrompeling

In Spanje is de noodtoestand opgeheven, en zijn de grenzen weer open voor inwoners van de Europese Unie en de Schengenzone. In de luchthavens zijn er strenge gezondheidsmaatregelen, maar aan de grensovergang met Frankrijk zijn er geen controles.

Videospeler inladen...

Onze correspondent André Vermeulen stelt ter plaatse vast dat er van een overrompeling voorlopig nog geen sprake is.

Videospeler inladen...

De politie gaat strenger optreden in Brussel

De politie van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene gaat de komende dagen meer mensen inzetten om de afstandsregels die gelden in de strijd tegen het nieuwe coronavirus te doen naleven. Dat zegt korpschef Michel Goovaerts zondag op twitter.

Volgens woordvoerster Ilse Van de Keere zal tegen al wie zondigt tegen de coronaregels een proces-verbaal worden opgesteld. "Zoals de burgemeester van Elsene verklaard heeft, zal geen enkele samenscholing nog worden toegestaan", aldus de woordvoerster.

 "Wij herinneren iedereen eraan dat de maatregelen in het kader van de sanitaire crisis #corona dienen gerespecteerd te worden", zegt de politiezone op twitter. De politie zal naar eigen zeggen "strikt toezien op de naleving". Bijeenkomsten zoals gisteren op Flagey in Elsene zijn niet toegelaten, zegt de politie. "Gebruik je gezond verstand".

Topman Horeca Vlaanderen: "Dit gedrag getuigt van weinig respect en solidariteit"

Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen, reageert ontgoocheld op de beelden van opeengepakte feestvierders in Brussel. "Intriest gedrag", schrijft hij op Twitter. "Onze sector doet al het mogelijke om de regels te volgen en nu opnieuw dit. Getuigt van weinig respect en solidariteit in deze moeilijke tijden."

Geen nieuwe lockdown in Noordrijn-Westfalen na grote corona-uitbraak in slachthuis

Er komt voorlopig geen nieuwe lockdown in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat heeft Armin Laschet, de minister-president van de deelstaat, aangekondigd tijdens een persconferentie. De aankondiging komt er na een grote corona-uitbraak in een groot vleesverwerkend bedrijf.

Laschet benadrukt dat er nog steeds een grote kans is op nieuwe uitbraken. Toch heeft hij niet gekozen voor een nieuwe lockdown omdat alle gevallen te herleiden zijn naar de vleesfabriek van Tönnies. "Een nieuwe lockdown kunnen we niet uitsluiten, maar zolang we er alles aan doen om te voorkomen dat er meer mensen besmet raken, kunnen we beter andere doelgerichte maatregelen nemen", aldus de minister-president.

Het coronavirus is vastgesteld bij 1.331 werknemers van het bedrijf. Tweeduizend mensen testten negatief. Volgens de lokale autoriteiten zou het bedrijf niet goed meewerken aan het onderzoek naar de verspreiding van het virus. Veel medewerkers van het bedrijf komen uit Oost-Europese landen zoals Bulgarije en Roemenië. Laschet waarschuwt de werknemers dan ook om voorlopig niet naar hun thuisland te reizen.

Wim Dries (VVSG): "Meer perspectief op openluchtactiviteiten kan druk van de ketel halen"

"Wat er in Brussel gebeurd is, kan niet door de beugel", zegt Wim Dries (CD&V), burgemeester van Genk en voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), over de spontane bijeenkomsten van honderden feestvierders.

"Er zijn in Vlaanderen ook al kleinere incidenten geweest. De meeste steden en gemeenten proberen preventief op te treden door controles te doen en in overleg te gaan met de horecasector. Tot op heden loopt dat behoorlijk. Hier en daar zijn er incidenten, maar er wordt opgetreden. We moeten op deze manier verder werken in deze afbouwperiode van de maatregelen."

"Anderzijds lijkt het mij ook belangrijk dat er toch de komende tijd wat perspectief komt op openluchtactiviteiten. Ik weet dat men daarmee bezig is. Zeker de evenementensector is vragende partij om te kijken wat er mogelijk is. Als daar wat perspectief komt, op een veilige en goed georganiseerde manier, zal dat wat druk van de ketel halen."

Opstootjes in Den Haag na demonstratie tegen coronamaatregelen

In Den Haag, in Nederland, is het vanmiddag tot rellen gekomen tussen demonstranten en de politie. Op het Malieveld, een park in het centrum van de stad, was er een verboden betoging van enkele duizenden mensen die willen dat er onmiddellijk een einde komt aan de coronamaatregelen. De politie zette het waterkanon in en plaatste wegversperringen. Volgens de politie waren het vooral voetbalsupporters die amok maakten.

Burgemeester Elsene wil herhaling vermijden: "Geen enkel evenement zal toegelaten worden vanavond"

Christos Doulkeridis (Ecolo), de burgemeester van Elsene, is niet van plan om een nieuwe samenscholing in zijn gemeente toe te laten, zegt hij op Twitter. Maar hij vreest wel dat een kordaat optreden van de politie het probleem enkel maar zal doen verschuiven. "Vanaf vanavond zal geen enkel evenement getolereerd worden", zegt hij in een tweet.

In Elsene, aan Flagey, kwamen vannacht honderden mensen samen om een spontaan feestje te bouwen. Daarbij werden de afstandsmaatregelen niet gerespecteerd. De burgemeester trekt aan de alarmbel. De voorbije week waren er in de buurt al verschillende avonden spontane samenscholingen, terwijl dat door de coronacrisis nog altijd verboden is. "Ofwel moet men de norm beter communiceren en uitleggen waarom die absoluut moet aangehouden worden, ofwel moet men een deel van de norm herzien", zegt Doulkeridis aan persagentschap Belga.

De burgemeester wijst erop dat een van de maatregelen tegen het coronavirus de verplichte sluiting van cafés en restaurants om 1 uur 's nachts betreft. "Ik stel vast dat die maatregelen in Elsene wordt gerespecteerd, op enkele heel zeldzame uitzonderingen na. Daarnaast is er een deel van de bevolking dat de regels niet accepteert en ze omzeilt, ofwel in de openbare ruimte, ofwel in private gebouwen of Airbnb." Doulkeridis wijst erop dat de cijfers over de coronapandemie aan het afnemen zijn en dat er dus kans bestaat dat meer mensen de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad niet langer naleven.

"We weten ook dat het op 21 juni altijd het Feest van de Muziek in Brussel is. Er zijn concerten, veel volk komt buiten. Het is het einde van de examens en het begin van de zomer", klinkt het. De burgemeester beklemtoont dat hij en zijn politie van plan zijn om harder op te treden, "omdat het niet aanvaardbaar is dat het Flagey-plein de grootste discotheek van België wordt". Maar Doulkeridis vreest dat het probleem dan zal verschuiven. "De mensen gaan zich verplaatsen en elders heen gaan. Het zal niet lukken om de politie de hele zomer een kat- en muisspel te laten spelen. Dat gaat onze agenten uitputten", waarschuwt hij.

Meest gelezen