Videospeler inladen...

Marc Van Ranst over feestvierders in Brussel: "Dit is onverstandig en ondergraaft draagvlak voor coronamaatregelen"

"Dit is onverstandig en ondergraaft het draagvlak voor de coronamaatregelen." Dat zegt viroloog Marc Van Ranst over de honderden feestvierders die vannacht samenkwamen op straat. Hij vraagt de politie om meer ontradend te werken en bijvoorbeeld pleinen af te sluiten.

Vannacht moest de Brusselse politie tussenbeide komen op het Flageyplein in Elsene en in de Dantestraat in Anderlecht. Honderden feestvierders hadden er zich verzameld en dergelijke samenscholingen zijn nog steeds verboden. Mensen stonden ook heel dicht bij elkaar en er waren weinig of geen mondmaskers te zien.

"Onverstandig", reageert viroloog Marc Van Ranst. "Dit is niet de bedoeling in deze fase van deze epidemie. Het virus is niet weg. De voorbije week waren er gemiddeld 90 nieuwe gevallen per dag. En dat zijn de gevallen die we gedetecteerd hebben, het zullen er ongetwijfeld meer zijn. Die cijfers zijn hoger dan in heel China. In Peking neemt men met deze aantallen zeer zware maatregelen. Dat willen we hier vermijden."

In Peking neemt men met deze aantallen zeer zware maatregelen. Dat willen we hier vermijden

Marc Van Ranst

Het verplichte sluitingsuur van de horeca aanpassen -nu is dat 1 uur 's nachts- zal wellicht niet veel uithalen, zegt Van Ranst. "Dat zijn de afspraken die we gemaakt hebben met de horeca. Je kan wachten tot 2 of 3 uur, maar dan gaan er nog altijd van die afterparty's zijn. Het zijn vaak jongeren die nog verder willen feesten. Ik begrijp dat, maar het is niet het moment."

Bekijk de reactie van Van Ranst uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Meer risico dan bij BLM-betoging want geen mondmaskers"

Van Ranst vraagt de politie om meer ontradend te werken. "Men zou dat plein (het Flageyplein, red.) kunnen afsluiten. Misschien verplaatst dat het probleem naar elders, maar samen met het Beursplein zijn dat toch twee plaatsen waar het gekend is dat jongeren ’s nachts samenkomen. Helemaal niets doen lijkt me geen optie."

Volgens de viroloog vormen deze bijeenkomsten een groter risico dan de Black Lives Matter-betoging van twee weken geleden. "Toen droeg 95 procent van de mensen een mondmasker. Dat is hier niet het geval."

"Het overgrote deel van de mensen houdt zich goed aan de regels. Als je dan deze beelden ziet, en je moet aan diezelfde mensen zeggen dat een barbecue van 15 mensen in de tuin nog niet mag, dan is dat draagvlak volledig weg. Dat is niet goed."

Dergelijke bijeenkomsten kunnen niet op dit moment en brengen zware inspanningen van de bevolking in gevaar 

Pieter De Crem

Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zegt dat bijeenkomsten zoals op het Flageyplein in Elsene niet kunnen en de zware inspanningen die de bevolking al deed om het nieuwe coronavirus in te dijken, in gevaar brengen. Hij heeft naar eigen zeggen "duidelijk overleg" gehad met premier Sophie Wilmès (MR) en met minister-president Rudi Vervoort (PS).

"Allen op dezelfde lijn, dergelijke bijeenkomsten kunnen niet op dit moment en brengen zware inspanningen van de bevolking in gevaar. Oproep tot absolute burgerzin", schrijft hij op Twitter. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) noemt de bijeenkomsten "gevaarlijk". "Verspreiden van het virus is zo vlug gebeurd" waarschuwt ze op Twitter. 

Ook de Brussels minister-president Rudi Vervoort veroordeelt de feestjes en roept op tot burgerzin.

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen