Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Valse reservaties oorzaak van lage opkomst bij bijeenkomst Trump? "Meer aan de hand, het publiek was minder enthousiast"

Het was een opmerkelijk zicht, de lege zitjes op de verkiezingsbijeenkomst van president Donald Trump afgelopen nacht. "Meer dan 1 miljoen mensen" zouden zich hebben ingeschreven, maar uiteindelijk raakten lang niet alle 19.000 plaatsen volzet. Tieners zouden de bijeenkomst via valse reservaties hebben geboycot, maar volgens correspondent Björn Soenens is er meer aan de hand. "Het publiek was minder enthousiast."

Na honderd dagen kon Trump zijn verkiezingscampage afgelopen nacht opnieuw op gang trappen. Door de coronacrisis waren heel wat bijeenkomsten geannuleerd en dus was er nu een nieuwe start. "Hij leek een wild dier dat uit zijn kooi was gehaald", zegt correspondent Björn Soenens. "Dit is zijn favoriete bezigheid: grote bijeenkomsten met veel publiek waarbij hij zijn supporters kan aansturen. Dat was al honderd dagen geleden."

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Opvallend waren de vele lege zitjes in de zaal. Trump zelf zei gisteren dat er 1 miljoen inschrijvingen waren, maar de 19.000 plekken waren uiteindelijk maar voor 2/3e gevuld. Volgens internationale media hebben jongeren via sociale media als TikTok, Instagram en Twitter opgeroepen om wel plekken te reserveren, maar uiteindelijk niet te gaan. 

"Maar dan nog was er wel heel weinig publiek voor zijn doen", zegt Soenens daarover. "Ik heb al heel wat bijeenkomsten van hem gezien en zo leeg heb ik het nog nooit geweten. De president had gehoopt om ook buiten het publiek toe te spreken, maar dat podium hebben ze moeten opbreken omdat er gewoon geen mensen waren. Na honderd dagen weer buiten komen en dan al die lege stoelen zien, dat is toch wel erg pijnlijk."

Na honderd dagen weer buiten komen en dan al die lege stoelen zien, dat is toch wel erg pijnlijk

De oorzaak van de lage opkomst? "Het zou kunnen dat mensen voorzichtiger zijn door het coronavirus, maar ik denk niet dat het dat is. De mensen die er waren, zaten hier naast elkaar zonder mondmasker. Ze zeiden ook dat het coronavirus opgeklopt is door de media en dat God hen zal beschermen. Ik heb niet het gevoel dat ze er zwaar mee bezig waren."

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "De zevende dag" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is zeker niet dat er geen enthousiasme was, maar het was toch getemperd", merkte Soenens op. "Ik heb het gevoel dat dit presidentschap in moeilijkheden zit. Het leek een beetje op het begin van het einde. Gaat hij de komende verkiezingen van november nog wel kunnen winnen? De peilingen zijn niet goed. Er zijn ook beelden van Trump die uit het vliegtuig stapt na de bijeenkomst. Zijn das was losgeknoopt en hij zag er vermoeid uit. Het leek alsof hij de strijd opgaf."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In totaal sprak Trump ongeveer 1 uur en 40 minuten. "Hij sprong van de hak op de tak, soms wel met anekdotes van een kwartier. Hij viseerde zoals steeds de media, die volgens hem fake news verspreiden. Maar over het algemeen leek hij in een staat van ontkenning. Het leek wel of hij niet wist of niet wilde praten over de crisis waarin dit land zit. Het coronavirus en de doden die daarbij zijn gevallen, de sociale onrust na de dood van George Floyd (de zwarte man die stierf bij een arrestatie, red.) en de economische crisis: hij deed alsof het niet bestond."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen