Videospeler inladen...

"Fake news" en "Kung Flu-virus": Trump herlanceert campagne met bekende recepten en voor minder gevulde zaal 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de voorbije nacht zijn verkiezingscampagne opnieuw op gang getrokken. Hij deed dat met een grote meeting en een toespraak in de stad Tulsa, in de staat Oklahoma. Trump noemde zijn aanhangers "krijgers". Maar in de zaal zaten er alvast minder krijgers dan verwacht.

Door de coronacrisis was het al maanden geleden dat president Trump in dit verkiezingsjaar nog een verkiezingsbijeenkomst had gehouden. De rally in Tulsa moest de campagne weer op gang trappen. Op voorhand had Trump laten verstaan dat een miljoen aanhangers tickets voor de bijeenkomst hadden aangevraagd. Via sociale media, onder meer op TikTok, hadden jongeren blijkbaar opgeroepen om je te registreren voor tickets zonder effectief af te zakken naar Tulsa. 

De 19.000 zitjes in de zaal zelf werden uiteindelijk maar voor goed 2/3 gevuld. Een speciaal podium buiten werd opnieuw afgebroken omdat de zaal binnen niet gevuld was geraakt. "Dat zal toch niet erg goed aangekomen zijn bij Trump die houdt van zeer grote massa's", vertelt correspondent Björn Soenens die zelf aanwezig was. "Het was min of meer een vernedering tegenover de verwachtingen."

Verder waren er de bekende recepten. Zo zagen we opnieuw de slogan "Make America Great Again" en had president Trump het in zijn eerste zinnen al over "fake news". "De stille meerderheid is sterker dan ooit tevoren", zei Trump. "Binnen vijf maanden gaan we sleepy Joe Biden (Trumps Democratische tegenkandidaat, red.) verslaan", klonk het.

Onze correspondent Björn Soenens was aanwezig op de meeting. Bekijk zijn verslag hieronder. De tekst gaat verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Over de coronacrisis deed de Amerikaanse president enkele twijfelachtige uitspraken. Zo grapte hij over het "Kung Flu"-virus, alsof het coronavirus een Chinese griep is. Trump liet verstaan dat hij zijn diensten heeft opgedragen om minder te testen, omdat meer testen leidt tot het vaststellen van meer positieve gevallen. Het Witte Huis zei achteraf dat het om een grapje ging.

"Er werd met geen woord gerept over de 118.000 doden die er al gevallen zijn in de VS", zegt correspondent Björn Soenens. "Maar voor het publiek in de zaal was het oké." Trump loofde vooral ook zijn aanpak van de gezondheidscrisis en beloofde dat de Amerikaanse economie weer op volle toeren gaat draaien.

Dat andere hete thema van de voorbije weken dan: het politiegeweld en de protesten tegen racisme. De president legde de focus op "law and order", wet en orde. "Trump sprak over de protesten als over plunderingen, vernietigingen, tuig en anarchisten. En hij probeerde het op een hoop te gooien met de Democraten dat er een links anarchistisch bestuur zou volgen als Joe Biden zou verkozen worden", legt Soenens uit.

Bekijk hier enkele fragmenten uit de toespraak en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Een beetje een president die in moeilijke papieren zit"

Wat betekent deze rally nu in de verkiezingscampagne? "Het leek mij alsof er voor het eerst op zo'n rally minder laaiend enthousiasme was. Er werd minder gescandeerd. Ik denk echt dat zijn presidentschap in gevaar is. Het leek bijna het begin van het einde als je ziet dat zijn publiek ook begint af te nemen", aldus Björn Soenens.

"De speech duurde meer dan 100 minuten. Maar er waren lange anekdotes over dingen die niets met politiek te maken hadden. Bij Trump gaat het altijd over de greatest hits: alle Democraten zijn links-radicale elementen, hij heeft de meeste jobs ooit gecreëerd, de beurs gaat uit haar dak vanwege Donald Trump... Al die klassieke dingen, daar bleef Trump over spreken. Alleen leek hij te vergeten dat er ondertussen een coronacrisis is tussengekomen, een recessie en een sociale onrust die maar niet gaat liggen."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen