20.000 personen met handicap en hun mantelzorgers zijn nog altijd in lockdown

De relance van de economie mag niet ten koste gaan van het zorgbudget voor mensen met een handicap, zeggen experten Dave Ceule en Lieve Declerck. In Vlaanderen wachten 20.000 personen met een handicap op financiële ondersteuning om de zorg te kunnen organiseren die bij hun gezin past. Hierdoor is hun bewegingsvrijheid en die van hun mantelzorgers, vaak familieleden, erg beperkt. Ze zijn nog altijd in lockdown.

Corona heeft ons overvallen en in lockdown gezet. Nu die voorbij is, kunnen we opgelucht ademhalen. Iedereen? Helaas niet. 20.000 gezinnen wachten al jarenlang op de noodzakelijke financiële ondersteuning om hun beperkte bewegingsvrijheid op te heffen. Zijn er nu centen om de wachtlijsten voor mensen met een handicap eindelijk te doen verdwijnen? Of is het geld op na alle steunmaatregelen van de voorbije maanden?

3 miljoen gezinnen in Vlaanderen bleven maandenlang in hun kot om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De impact van de lockdown op ons dagelijkse leven was ongezien. Met z'n allen probeerden we dapper alle taken te combineren, volledig aangewezen op onszelf. Na een aantal weken begon de isolatie zwaar te wegen en de exitstrategie kwam dan ook niets te vroeg. 

20.000 mensen met een handicap zitten nog steeds vast

Toch leven er vandaag nog altijd 20.000 gezinnen met beperkte bewegingsvrijheid in Vlaanderen. De lockdown is dan misschien voorbij, maar zij wachten nog altijd op de financiële ondersteuning om de zorg te kunnen organiseren die bij hun gezin past, om buiten te komen en hun leven te leiden. 

We hebben het over de 20.000 personen met een handicap die op een wachtlijst staan. En over de gezinnen waarin die personen leven. Zij dragen, bij gebrek aan een alternatief, noodgedwongen zelf zorg voor hun familielid met een handicap. Elke dag opnieuw. Al jarenlang, zonder ondersteuning van de overheid.

Door zorgbudget kunnen personen met handicap en hun gezin terug naar buiten komen en hun leven te leiden 

Volgens de meest recente cijfers staan er 20.348 personen met een handicap op een wachtlijst. Daarvan hebben 222 volwassen en 33 kinderen een zorgbudget gekregen in 2020. Er blijven dus nog 19.978 wachtenden over. Sommigen van hen staan al sinds 2001 op een wachtlijst.

Hoe lang nog?

Gelukkig staan personen met een handicap er niet alleen voor. Ze kunnen rekenen op hun mantelzorgers: ouders, broers, zussen, kinderen en grootouders die de taken van professionele zorgverleners op zich nemen. Hoe zwaar en moeilijk dat ook is, een zorgend gezin blijft zorg opnemen. Samen vormen zij een groep van 200.000 Vlamingen die geraakt worden door de wachtlijsten.

Tijdens de coronacrisis maakte de overheid massaal veel geld vrij voor steunmaatregelen voor burgers en bedrijven. Wij zijn blij dat zoveel mensen de financiële hulp kregen die ze nodig hadden in deze crisissituatie. Maar we maken ons tegelijkertijd grote zorgen. Is er nog geld beschikbaar om eindelijk - na al die jaren - werk te maken van een zorgbudget voor alle personen met een handicap? Blijft er geld over om mantelzorgers als essentiële schakels in de zorg te betalen voor hun zorgarbeid? Of is er voor hen zogezegd niets meer? 

Moeten 20.000 gezinnen jaar na jaar in lockdown blijven leven? Laten we hen jarenlang, soms bijna een hele generatie, wachten op een zorgbudget? Zoeken we pas een oplossing als mantelzorgers er bij neervallen? Of trekken we lessen uit de conoracrisis en maken we middelen vrij voor zorg en ondersteuning op maat van mensen met een handicap en hun gezin? 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen