Videospeler inladen...

Aanhoudende hittegolf in poolcirkel blijft zorgen baren, recordtemperatuur van 38 graden gemeten in Siberië

In de Siberische stad Verchojansk is zaterdag de recordtemperatuur van 38 graden Celsius gemeten. Dat is achttien graden warmer dan de gemiddelde temperatuur in juni. De aanhoudende hittegolf boven de poolcirkel blijft wetenschappers zorgen baren. De stijgende temperaturen hebben een grote impact op de natuur en de biodiversiteit in de poolcirkel.

Heet zomerweer is niet uitzonderlijk in de poolcirkel, maar de aanhoudende hittegolf baart meteorologen zorgen. Zaterdag is in de Siberische stad Verchojansk de recordtemperatuur van 38 graden Celsius gemeten. Het record moet wel nog geverifieerd worden, meldt de BBC.

Wetenschappers vermoeden dat het noordpoolgebied twee keer zo snel opwarmt als het wereldgemiddelde. De voorbije maanden werden al verschillende hitterecords gebroken in Siberië. Verchojansk heeft een extreem klimaat met temperaturen die in januari dalen tot een gemiddeld maximum van -42 graden en in juni stijgen tot 20 graden.

De stijgende temperaturen hebben ook een grote impact op de natuur en de biodiversiteit, schrijft The Barents Observer. Er duiken nieuwe grassen, dieren en insecten op, de kenmerkende toendra-landschappen vergroenen. Bovendien veroorzaken de ongewoon hoge temperaturen en de droogte ook al veel vroeger dan normaal bosbranden. 

Press Service of the Ministry of Forestry of the Krasnoyarsk Territory

Warmste jaar sinds het begin van de metingen

Dit jaar belooft mede door die hittegolf het heetste jaar sinds het begin van de metingen te worden, ondanks de verminderde uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de coronacrisis. De laatste weken worden rond de poolcirkel buitengewoon hoge temperaturen gemeten. In Nizjnjaja Pjosja bereikte het kwik op 9 juni de 30 graden.

In het Siberische Chatanga, waar de temperaturen doorgaans rond het nulpunt liggen, was het eind mei maar liefst 25 graden. In mei lagen de temperaturen in Siberië 10 graden boven het normale gemiddelde daar, concludeerde de Copernicus Climate Change Service (C3S) onlangs.

Volgens een klimaatonderzoeker van het Deens Meteorologisch Instituut zouden dergelijke temperaturen in mei in Siberië maar eens in de 100.000 jaar voorkomen als er geen door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde was. Een expert van C3S legt uit dat West-Siberië sneller opwarmt dan de rest van de aarde. De tijdsduur waarmee de warmte er aanhoudt, is volgens haar uitzonderlijk. De hoofdmeteoroloog bij de Russische dienst Rosgidromet wijst erop dat afgelopen winter in Siberië de warmste was sinds 130 jaar geleden is begonnen met metingen.

De Siberische "hittegolf" heeft niet alleen verregaande consequenties voor het smelten van de poolkappen. Veel van de Russische steden boven de poolcirkel zijn gebouwd op een bodem van permafrost. Als die ontdooit, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Het gigantische lek in een brandstofreservoir bij het Siberische Norilsk onlangs, werd onder meer geweten aan smeltende permafrost.

Ook woeden er in toenemende mate felle bosbranden in Siberië. Die worden vaak aangestoken door boeren om land bruikbaar te maken maar worden steeds vaker oncontroleerbaar als gevolg van hoge temperaturen en harde wind.

Daarnaast dreigen er mottenplagen door de warmte. Larven van de Siberische zijdemot vreten dennenbomen aan. Een Russische expert op het gebied van motten zegt dat hij de motten steeds sneller ziet groeien en groter ziet worden. Een toenemende plaag heeft volgens hem "tragische gevolgen" voor bossen en wouden.

Bekijk hieronder de zomerse beelden uit de Siberische stad Verchojansk in een reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen