Archieffoto Laurent Gbagbo feb 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Aanklager Internationaal Strafhof:  “Ernstige fouten” bij vrijspraak Ex-president Ivoorkust Laurent Gbagbo 

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag geeft aan dat er “ernstige fouten” zijn gemaakt bij de vrijspraak in 2019 van Laurent Gbagbo, de voormalige Ivoriaanse president. Dat heeft het ICC gemeld. Het ICC is gestart met het onderzoek naar verzoek tot hoger beroep. De aanklager had dit verzoek vorig jaar al ingediend. 

Het ICC houdt tot woensdag hoorzittingen om het verzoek tot hoger beroep van haar aanklager te onderzoeken. De aanklager wil in hoger beroep gaan, na de verrassende vrijspraak van Laurent Gbagbo en zijn rechterhand Charles Blé Goudé van januari vorig jaar.

De twee mannen werden onschuldig verklaard voor misdaden tegen de mensheid, inclusief moord en verkrachting in 2010 en 2011 tijdens de postelectorale onrust in Ivoorkust. Hierbij vielen meer dan 3.000 doden en er werden naar schatting 150 vrouwen verkracht. De reden van de onrust destijds was de weigering van Gbagbo om zich neer te leggen bij zijn verkiezingsnederlaag. In 2011 werd het duo uitgeleverd aan het ICC. Maar ze werden in februari 2019 onder voorwaarden vrijgelaten.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Charles Blé Goudé feb 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Besluit was inconsequent en ongegrond"

Vandaag is het ICC gestart met hoorzittingen rond het verzoek van haar aanklager. Omwille van de coronamaatregelen vinden de zittingen deze week virtueel plaats. De 75-jarige Laurent Gbagbo woont de zitting bij via videoconferentie. Charles Blé Goudé is wel aanwezig in de zaal in Den Haag.

Het parket verwijt de rechters dat ze pas in juli 2019 hun schriftelijke redenen voorlegden, zes maanden nadat ze de Ivoriaanse mannen mondeling vrijspraken. Volgens Helen Brady, eerste substituut-procureur, werd "geen met redenen omkleed besluit genomen". Ze vond "het besluit inconsequent en ongegrond."

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Charles Blé Goudé feb 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De betrokken rechters spraken van een gebrek aan bewijzen, maar Brady haalt juist aan dat de aanklager een enorme voorraad bewijslast leverde tegen het duo, met 4.610 documenten en 96 getuigenverklaringen tijdens het proces.

ICC-aanklager Fatou Bensouda vroeg beroep tegen de vrijspraak aan in september 2019. Het beroep moet aantonen dat er wettelijke fouten werden gemaakt, waardoor Gbagbo en Blé Goudé vrijgesproken werden.

Gbagbo mag België verlaten

De rechters van de beroepskamer van het ICC zullen "in een later stadium" beslissen of er een beroepsprocedure kan opgestart worden. Onlangs werd het verzoek tot onvoorwaardelijke vrijlating van Gbagbo geweigerd.

De voormalig president zat al zeven jaar in hechtenis in Den Haag vooraleer hij vrijgesproken werd. De voorwaarden van zijn vrijheid werden wel versoepeld. Zo mag de voormalige president, die in ons land resideert sinds zijn vrijlating,  België verlaten op voorwaarde dat het land waar hij naartoe wil, instemt om hem te ontvangen. 

Archieffoto Laurent Gbagbo feb 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen