Actie in ziekenhuis Anderlecht: "Te weinig personeel en te weinig centen"

In Anderlecht heeft het personeel van het Bracops-ziekenhuis een werkonderbreking gehouden. "Er is te weinig personeel en te weinig geld voor de werking van openbare ziekenhuizen in Brussel", zeggen de vakbonden. 

Het Bracops-ziekenhuis in Anderlecht maakt deel uit van de Iris-groep, dat zijn de vroegere OCMW-ziekenhuizen in Brussel. Die openbare ziekenhuizen hebben geld tekort voor hun werking, zegt vakbondsman Erik Tondeur van de christelijke vakbond: "Wij vragen aandacht voor de slechte financiële toestand van de openbare ziekenhuizen. Want in Brussel is het nog erger dan in Vlaanderen. Als je het vergelijkt met Vlaanderen, dan hebben wij 10 procent minder inkomen dan een verpleegkundige die in Vlaanderen werkt."

Te weinig personeel

Ook het tekort aan personeel is een probleem, zegt Erik Tondeur. "Er is minder en minder personeel. In Vlaanderen is dat een probleem, maar in Brussel is het nog moeilijker om verpleegkundigen te vinden. En zeker als het gaat om Nederlandstalige verpleegkundigen. Ik heb 40 jaar dienst. Toen ik begon, hadden wij weekenddiensten met een bezetting van vier mensen, nu zijn dat vier mensen tijdens de week. Dat is veel te weinig. En dokters kunnen daar niet veel aan doen, maar ze zouden ons kunnen steunen en dat doen ze niet. En ik denk dat het onvermijdelijk is dat ook patiënten daar gevolgen van ondervinden."

Later deze week wordt ook in andere Brusselse ziekenhuizen actie gevoerd. 

Meest gelezen