Coronavergoeding voor artsen in de maak: tandartsen krijgen 20 euro per patiënt voor "speekselgevaar"

Er is een regeling in de maak om artsen te vergoeden voor de kosten die ze moeten maken door de coronamaatregelen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. De meeste artsengroepen zouden 2,50 euro per consultatie vergoed krijgen, maar voor tandartsen zou de vergoeding oplopen tot 20 euro per patiënt. De kosten zouden niet bij de patiënt terechtkomen.

Schorten, mondmaskers, je kantoor reinigen én een pak minder patiënten. Ook artsen voelen de coronamaatregelen in hun portemonnee. Binnen het zogenoemde verzekeringscomité van het RIZIV is er nu een basisvoorstel goedgekeurd om een compensatie te voorzien per consultatie. 

Tandartsen krijgen 8 keer meer

De bedragen die op tafel liggen gaan om 2,50 euro voor de meeste artsengroepen, maar lopen op tot 20 euro voor onder andere tandartsen, orthodontisten, en mond- en kaakchirurgen. 

Apothekers zouden dan weer 500 euro per maand krijgen. De vergoedingen zouden - zoals het nu voorzien is - met terugwerkende kracht worden uitbetaald vanaf 4 mei. Het maximum aantal vergoedingen zou voor iedereen vastgelegd worden op 50 per week. 

De vergoeding van de tandartsen ligt zo hoog, omdat zij in aanraking komen met speeksel dat verstuift (aerosol). Daardoor moeten ze veel meer beschermingsmaatregelen treffen. “Dit is geen volledige vergoeding, maar een gedeeltelijke compensatie”, reageert het Verbond van Vlaamse Tandartsen. “De hele bevolking draagt nu een steentje bij, en uiteraard zijn wij tevreden dat er iets komt”, zegt woordvoerder Stefaan Hanson. 

"Risicogebied"

Ook verschillende andere groepen van zorgverleners zouden een hogere vergoeding vragen, zegt de Belgische Vereniging voor Artsensyndicaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de neus-keel-oorartsen die in hetzelfde "risicogebied" werken, maar ook om vroedvrouwen, oogartsen en logopedisten. De onderhandelingen met hen zouden nog lopen. 

“Maar we moeten ook een maatschappelijke reflex hebben”, zegt Frans Indesteege, die voor de neus-keel-oorartsen in het Verbond voor Belgische Specialisten zit. “We begrijpen dat er andere groepen in de samenleving het veel lastiger hebben, dus we kunnen ons ook neerleggen bij die 2,50 euro per patiënt.”

Patiënt betaalt niet extra

Sowieso zou de kost niet bij de patiënt terechtkomen. De ziekenfondsen zouden de gegevens doorgeven aan het RIZIV, die dan de uitbetaling doet. Extra budget is daar niet voor nodig, “omdat er zo veel minder is verbruikt tijdens de crisis, dat het allemaal past binnen de voorziene budgetten van 2020”, zegt Hanson, woordvoerder van de tandartsen. De bedoeling is om volgende week maandag te landen met het systeem.

Meest gelezen