Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "Geloof niet dat Vlaming racistisch is, maar hebben groot probleem met identiteit en diversiteit"

"Ik geloof niet dat de Vlaming racistisch is, maar we hebben in de samenleving wel een groot probleem met identiteit en diversiteit." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een lang gesprek in "Terzake" over racisme, betogingen tegen politiegeweld, praktijktesten en de politieke situatie.

De Wever en de Antwerpse politie stelden vandaag een bevraging voor over hoe de Antwerpse jongeren denken over hun lokale politie. 80 procent geeft een positieve score. Een resultaat waar de burgemeester bijzonder tevreden mee is. 

Uit de bevraging blijkt wel dat jongeren met een migratieachtergrond dubbel zo vaak aangeven dat ze door de politie onderworpen zijn aan een identiteitscontrole. De Wever erkent dat dat tot frustraties kan leiden. "Maar je gaat daar nooit een één-op-één-verhouding in krijgen gezien bijvoorbeeld de daderprofielen", zegt hij. "Het is wel belangrijk dat controles correct en vriendelijk gebeuren en daar werken we ook aan."

De Wever wil niet weten van de term "structureel racisme" en pleit ervoor om het debat in een breder historisch kader te zien. "Racisme staat historisch gezien niet op een hoogtepunt, maar eerder op een dieptepunt", zegt hij. "We zijn alleen heel gevoelig geworden voor deze problematiek. Het komt veel meer aan de oppervlakte, maar in de vorige generaties was het probleem oneindig veel erger en was het zeker wel structureel."

"De omvorming van een samenleving gebeurt niet met het toverstokje. Dat kost veel tijd. Ik begrijp dat jongeren nu gefrustreerd zijn en oplossingen willen. Ik zeg daarop: we werken eraan en we bereiken ook resultaten."

Het omvormen van een samenleving gebeurt niet met het toverstokje, dat kost tijd

De Wever haalt de stijgende diversiteit van het politiekorps aan, en projecten rond jongerenwerking en betere klachtenbehandeling. "Als je dat jaren volhoudt, ga je naar meer harmonie in de samenleving en dat is het enige dat ons kan helpen. Nu met de polarisering en de identiteitspolitiek die overwaait vanuit de VS, kan de apartheid waarin we leven zich nog meer bestendigen en dan staan we er heel slecht voor."

De Antwerpse burgemeester heeft anderzijds wel begrip voor de hevige emoties in het racismedebat. "Maar bij beleidsmakers mogen die emoties er niet zijn", zegt hij. "Ik denk dat rust en evenwicht er komen op het moment dat je een samenleving hebt die gebaseerd is op een gezond identiteitsconcept en waar mensen elkaar herkennen als spelers van dezelfde ploeg."

Praktijktesten

Het debat rond de praktijktesten noemt De Wever "totaal vergiftigd" en "semantisch vervuild". "Wat er in Antwerpen gebeurt, is een academische monitoring. Je moet meten om te weten. We willen onderzoeken waar er discriminatie is en waarom we elkaar niet vertrouwen om bijvoorbeeld een appartement te verhuren of een job te geven."

"Is dat racisme? In een heel klein deel van de gevallen wel en dan heb ik ook geen moeite met bestraffing. Maar ik geloof er geen snars van dat de Vlaming racistisch is. Ik geloof wel dat er in onze samenleving een groot probleem is met identiteit en diversiteit, maar dat ga je echt niet oplossen met de karwats (zweep)."

"Totale malaise"

De Wever erkent dat zijn partij in een lastig parket zit en de hete adem van Vlaams Belang in de nek voelt. "Van ons verwacht de kiezer dat we het systeem hervormen en naarmate dat dat niet lukt, is het moeilijk om mensen te overtuigen om het systeem niet in zijn geheel weg te stemmen. Ten tweede wordt Vlaams Belang vetgemest door de polarisering en de infantiele manier waarop dit debat wordt gevoerd."

De huidige politieke toestand omschrijft hij als "een totale malaise". De N-VA wil liever niet in de oppositie, erkent hij, "maar zonder institutionele hervormingen en sociaal-economisch herstelbeleid gaan we niet deelnemen aan een regering".

Als het tot verkiezingen moet komen, laat ze dan maar komen. Tot zolang moet je naar oplossingen zoeken

"Als het tot verkiezingen moet komen, laat ze dan maar komen. Tot zolang moet je naar oplossingen zoeken. Ik laat die drie mensen (de voorzitters van Open VLD, de MR en CD&V die de formatie nu in handen hebben genomen, red.) nu hun job doen."

Bekijk hier het volledige gesprek met Bart De Wever in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen