Bernard Vanheusden is nieuwe rector van Universiteit Hasselt

Bernard Vanheusden is verkozen tot nieuwe rector van de Universiteit Hasselt. Met de 43-jarige professor milieurecht en vicedecaan van de faculteit Rechten koos de meerderheid van de 232 stemgerechtigden onmiskenbaar voor een verjongingskuur. Na een nek-aan-nekrace in een eerdere stemronde, veroverde de Bilzenaar 126 stemmen na de definitieve stemming. Zijn tegenstander Piet Pauwels kon 90 kiezers overtuigen.

Als nieuwbakken rector van de Limburgse universiteit wil Bernard Vanheusden gaan voor een professioneler en transparanter beleid. “De Universiteit Hasselt moet opnieuw de onderwijsinnovator worden van weleer”, stelt de hoogleraar. “Ik mik op toponderzoek en het uitbouwen van meer Europese netwerken.” Verder sprak de professor milieurecht zich ook ambitieus uit over het groeiplan betreffende het opleidingsaanbod. “De vier opleidingen die ons toegekend zijn door de regering zullen we nu prioritair opstarten. Maar we bergen onze verdere wensen niet op. De vraag naar twaalf opleidingen is gebaseerd op stevig studiewerk. De noden in ons regio zijn er.”

Bruisende campus

Een andere ambitie van de nieuwe rector is de campus van Diepenbeek bruisender maken. Als voorbeeld noemt hij de rechtsfaculteit in de oude gevangenis in de binnenstad van Hasselt: "Daar zie je dat mensen eens binnenstappen en een kijkje komen nemen. Zo maak je deel uit van de gemeenschap. Het zal wel wat moeite en tijd kosten maar ik zou graag veel meer mensen zien op de campus in Diepenbeek, meer horeca en meer sportinfrastructuur.  Nu is het vooral een grote parking met gebouwen die zich puur richten op onderwijs en onderzoek. De parking zou dan wat moeten opschuiven zodat we de campus als een interessant park kunnen inrichten."

Ik mik op toponderzoek en het uitbouwen van meer Europese netwerken
Bernard Vanheusden, nieuwe rector van de UHasselt

De ontegensprekelijke uitslag van de rectorverkiezingen is voor tegenstander Piet Pauwels een bittere pil om te slikken. “Maar dit zijn gelukkig geen politieke verkiezingen”, reageert hij op zijn verlies. “Ik behoud mijn job en mijn mandaat als decaan van de faculteit Economie. Het wordt even schakelen, maar ik heb werk genoeg. Deze namiddag staan er alvast vier thesisverdedigingen op de planning.” Lange tijd leek het er echter op dat Pauwels een degelijke kans maakte op de overwinning. Een eerste stemronde resulteerde in een verschil van slechts drie stemmen: Bernard Vanheusden haalde het toen met drie nipte stemmen van de decaan economie. Vicedecaan Ivo Lambrichts kreeg 43 stemmen en viel af als kandidaat-rector. Pauwels bleef tijdens zijn verkiezingsstrijd genuanceerd over het ambitieuze groeiplan van de universiteit. Met weinig middelen van de overheid waagde hij zich naar eigen zeggen niet aan loze beloftes, maar wilde hij tegen de volgende Vlaamse regering een nieuwe analyse maken. 

De verkiezing van de nieuwe rector betekent tevens het einde van het 16-jarige parcours van rector Luc De Schepper. “Men heeft duidelijk gekozen voor de jeugdige uitdager, met een minder groot netwerk en weinig beleidservaring. Het lijkt de dag van vandaag een populaire gegeven om voor de "outsider" te kiezen”, laat De Schepper zich ontvallen in een eerste reactie. “Zelf kijk ik terug op een boeiende loopbaan met heel wat hoogtepunten. Uitschieters waren absoluut de volledig nieuwe faculteit rechten en de uitbouw van de campus in Hasselt centrum. Ook de naamsverandering van "Limburgs Universitair Centrum" naar "Universiteit Hasselt" in 2005 steekt er met kop en schouders bovenuit.”

Meest gelezen