Videospeler inladen...

Antwerpse jongeren hebben overwegend positief beeld van politie

Een grootschalige bevraging bij voornamelijk jongeren wijst uit dat er over het algemeen een positief beeld van de politie leeft bij de Antwerpse bevolking. Tussen jongeren met en zonder migratieachtergrond zijn er weinig verschillen in hun beoordeling. Mensen met een migratieachtergrond geven wel dubbel zo vaak aan dat de politie hen controleert op hun identiteit als mensen zonder migratieachtergrond.

De bevraging die de Antwerpse lokale politie door onderzoeksbureau Made4it liet uitvoeren -via scholen en vragenlijsten in de brievenbus- dateert al van 2019, maar de resultaten zijn vanwege de coronacrisis pas nu verwerkt geraakt. 80 procent van de 4.569 respondenten geeft de politie een positieve score, 13 procent laat zich negatief uit. De rest zegt dat ze niet kunnen oordelen.

De gemiddelde score op een schaal van -3 tot +3 is 1,0. De groep tussen 16 en 24 is iets negatiever dan de rest van de Antwerpenaren. De helft van alle respondenten geeft wel aan niet persoonlijk in contact te zijn gekomen met de politie. 

Opvallend is onder meer dat er weinig verschillen blijken tussen jongeren met en zonder migratieachtergrond in hun beoordeling van de politie. Bij die laatste groep zijn er wel iets meer die aangeven onrespectvol taalgebruik of bevooroordeeld gedrag vanwege de politie te hebben ervaren of gezien.

Wat met etnisch profileren?

Mensen met een migratieachtergrond zeggen in de bevraging ook dubbel zo vaak (14%) dat de politie hen controleert op hun identiteit dan mensen zonder migratieachtergrond (7%). Nochtans probeert de politie naar eigen zeggen om etnisch profileren (iemand eruitpikken op basis van huidskleur of ethniciteit) tegen te gaan. Duidelijk maken op welke basis je iemand kan controleren is een prioriteit, zegt het hoofd diversiteit van de lokale politie, Kristof De Busser, daarover.

"Correct profileren begint met een goeie wettelijke basis: wat zegt de wet, wanneer mag ik iemand controleren als politieambtenaar? En dat in combinatie met een aantal persoonlijke competenties. Met een goeie communicatiestijl en een goeie uitleg aan de jongeren zelf, kan je al aan veel vragen tegemoetkomen", aldus De Busser.

Met een goeie communicatiestijl en een goeie uitleg aan de jongeren zelf, kan je al aan veel vragen tegemoetkomen

Kristof De Busser, hoofd diversiteit politie Antwerpen

"We vinden het ook heel belangrijk dat er een korps werkt dat herkenbaar is voor de stad, met voldoende mensen met migratieachtergrond. We steken veel moeite in onze rekrutering."

Beluister het gesprek met Kristof De Busser in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio):

"Gaan niet op onze lauweren rusten"

"We zijn tevreden met dit resultaat, maar we gaan niet op onze lauweren rusten en we gaan hiermee aan de slag om nog meer werk te maken van een nieuwe politiecultuur", reageert korpschef Serge Muyters. "Diversiteit doorheen het hele korps wordt bijvoorbeeld stilaan de normaalste zaak van de wereld."

"Dit is geen reactie op de actualiteit en maatschappelijke beroering van de afgelopen weken", verwijst Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) naar onder meer de Black Lives Matter-protesten. "We zijn hier al lang mee bezig, ook op het vlak van beleid voeren. We verrichtten eerder al pionierswerk op het vlak van het dragen van bodycams en door eigen rekrutering stijgt het aandeel van mensen van vreemde origine in het korps."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen