.shock

CD&V wil totaalverbod op zonnebanken: "In de strijd tegen huidkanker willen we vooroplopen"

De christendemocraten van CD&V willen dat de zonnebankcentra in ons land gesloten worden. En ook de verkoop van zonnebanken zou verboden moeten worden. Dat schrijft De Standaard. Op die manier hoopt CD&V om het aantal gevallen van huidkanker te verminderen.

"Het is heel duidelijk wetenschappelijk bewezen dat bruinen onder de zonnebank schadelijk is voor de gezondheid. Huidkanker is de meest voorkomende kanker. Elk jaar komen er 35.000 gevallen bij", zegt CD&V-kamerlid Leen Dierick.

"Daarom waren er al voorwaarden opgelegd aan de zonnebankcentra, zoals leeftijdsgrenzen en een verbod op bepaalde types. Maar uit controles blijkt dat de centra die maatregelen niet nauw nemen: vorig jaar bleek uit controles dat maar 12 van de 99 gecontroleerde centra in orde waren. En uit een schriftelijke bevraging bleek dat maar 8 procent zich aan alle regels hield. Dus pleiten we voor een verbod op de commerciële uitbating van zonnebanken, en op de verkoop ervan."

CD&V dient daarom een resolutie in, waarin ze de regering oproept om werk te maken van zo een totaalverbod. De partij hoopt ook dat er Europees hetzelfde gebeurt, want anders kunnen mensen gewoon over de grens een zonnebank gaan kopen. "In Australië en Brazilië bestaat al een verbod. In Europa zouden we de eersten zijn, maar als het over kankerbestrijding gaat, vind ik het niet erg om voorop te lopen", zegt Dierick.

Volstaat het dan niet om strenger te controleren? "Dat kan nog een optie zijn, maar drie jaar geleden is er al heel nauw overleg geweest met de sector, en toch is er zo weinig respect voor de regels. We mogen echt niet spelen met de gezondheid van de mensen. Daarom pleiten we voor een verbod."

De resolutie gaat voorlopig alleen uit van CD&V. Eerder diende sp.a al een soortgelijk voorstel in. Dierick wil hoorzittingen met experts houden in het parlement, en hoopt dat andere partijen zich dan zullen aansluiten. "En ook minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) zal zeker open staan voor ons voorstel."

Herbeluister hieronder het interview met Leen Dierick (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen