James Arthur Photography

Kostprijs van coronacrisis loopt op tot 280 miljoen voor steden en gemeenten 

De kostprijs van de coronacrisis voor de Vlaamse steden en gemeenten loopt nu al op tot 280 miljoen euro. Het gaat dan om extra uitgaven door de crisis, zoals mondmaskers en steun via het OCMW. Maar de lokale besturen liepen ook geld mis doordat er bijvoorbeeld geen bijdragen meer werden betaald om sporthallen te gebruiken. 1 op 5 lokale besturen wil daarom een aanpassing doen aan hun begrotingsplannen tot 2025. 

Mondmaskers aankopen, extra uitgaven via het OCMW door bijkomende hulpvragen, ondersteuning van het verenigingsleven, of werken aan de infrastructuur. De Vlaamse gemeenten en OCMW’s gaan ervan uit dat ze door de coronacrisis dit jaar voor ongeveer 139 miljoen euro aan niet-geplande uitgaven zullen doen. Dat schrijft De Standaard, op basis van een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De inkomsten zouden dan weer dalen met ongeveer 141 miljoen euro. Nogal wat gemeenten verlagen als tijdelijk bepaalde belastingen, zoals op terrassen. Ook de inkomsten uit bijdragen die betaald worden om bijvoorbeeld sporthallen te gebruiken, vallen sterk terug. 

1 op 5

Zeker op lange termijn kan dat doorwegen op de begrotingsplannen van de steden en gemeenten. 1 op de 5 lokale besturen zegt dat het dit jaar al moet ingrijpen om financieel nog in evenwicht te zijn tegen 2025. “Het kan zijn dat de geplande aanleg van een fietspad of de bouw van een nieuw woonzorgcentrum vertraging zal oplopen omdat het geld anders moet worden besteed”, zegt Nathalie Debast van de VVSG. 

Meest gelezen