Videospeler inladen...

Wat mag in welke kustgemeente? Zo ziet de coronazomer eruit aan zee

Misschien gaat u binnenkort naar zee, voor een langere vakantie, of voor een dagtrip. Hou er rekening mee dat ook daar heel wat coronamaatregelen gelden. Sommige zijn overal van kracht, andere lopen uiteen van gemeente tot gemeente. Westtoer, het toerismebureau van de provincie West-Vlaanderen, heeft alles gedetailleerd uitgezocht en maakte er een speciale site voor, met naast algemene toeristische tips, ook informatie per gemeente. In dit artikel hebben we de grote lijnen voor u op een rijtje gezet.

Algemene regels gelden altijd, ook aan zee

De regels voor de kust komen bovenop de regels die sowieso voor het hele land gelden.  Bubbels worden beperkt tot 15 personen per week, inclusief kinderen. Grotere groepen kunnen dus niet. En het blijft erg belangrijk om anderhalve meter afstand te houden met mensen die niet in uw bubbel zitten. Ook de regels rond evenementen en horeca gelden zonder uitzondering aan zee. Op gebied van hygiëne blijft de regel: de handen vaak wassen. Enkele kustgemeenten voorzien daarvoor ook extra mobiele ontsmettingssystemen.

De ene kustgemeente is de andere niet

Aan onze kust zijn 10 kustgemeenten, en die zijn allemaal verschillend. De een heeft een groot en breed strand, de ander heeft meer winkels waar mensen naartoe komen. Vandaar dat de gemeenten de zomer ook elk op hun manier aanpakken. De kaart hieronder toont wat waar mag. Klik op de kustgemeente die u wilt bekijken en u krijgt een handig overzicht.

Wie per gemeente nog meer details wil, kan terecht op de speciale kustwebsite van Westtoer:

Hoe druk is het op dit moment aan zee?

Als u op het punt staat te vertrekken naar zee of al onderweg bent, is het handig om te weten waar het al (te) druk is, en waar het nog rustig is. Op té drukke plaatsen zult u het strand niet op mogen omdat daar het gevaar op besmetting stijgt, door te grote groepen mensen bij elkaar.  Westtoer houdt de drukte over de hele kustlijn in de gaten op basis van het gsm-verkeer. Hier kunt u zien hoe de situatie op dit moment is. Handig om uw bestemming aan zee te kiezen. 

Maak van je trip naar zee een fijne uitstap! Bereid je voor met de tips op www.dekust.be/planjereis

Alexander Dumarey

Naar het strand: alleen in Oostende moet u zich soms aanmelden

In bijna alle badsteden kunt u zonder reservatie naar het strand en dat alleen in uw bubbel van maximum 15 personen. Alleen in Oostende moet u zich op de piekdagen op sommige stranden online aanmelden om een stekje te krijgen. Het gaat dan over het Groot Strand, het Klein Strand en het Groeistrand. Als Oostende een grote toeloop verwacht, zal de stad de piekdagen minstens 3 dagen op voorhand aankondigen. In alle andere kustgemeenten kunt u zonder reservatie het strand op.

Zomaar het strand op?

Hoe vrij bent u op het strand? In alle kustgemeenten is het strand in zones opgedeeld, behalve in De Panne, waar dat niet het geval is. De andere gemeenten delen dus op in zones en hebben daar verschillende systemen voor (kleur- of lettercodes). De toeristen moeten verspreid worden over die zones, om te vermijden dat er te veel mensen tegelijk op hetzelfde stukje strand zitten. Alle gemeenten hebben strandcoaches, die de spreiding in de gaten zullen houden. In Nieuwpoort zullen de coaches u zelfs een plekje toewijzen. 

Moet ik een strandzeil meenemen?

In sommige badgemeenten probeert men de bubbels op het strand ver genoeg uit elkaar te houden. Dat gebeurt op verschillende manieren: in Knokke-Heist heeft de gemeente zogenoemde cabrioboxen geïnstalleerd, waar u met uw familie kunt gaan zitten (geen reservatie mogelijk: wie eerst komt, krijgt een plekje). Ook Blankenberge heeft zelf afbakeningen gemaakt op het strand, met behulp van strandzeilen. Alleen daar mag u gaan zitten.

Kunnen we met een gocart op de dijk rijden?

Voor velen hoort een ritje met de gocart op de zeedijk bij de vaste ingrediënten van een kustbezoek. Maar ga er niet zomaar van uit dat dat ook nu zomaar zal kunnen. Op sommige plaatsen mag het zonder restricties, maar elders zijn er beperkte go-cartzones, of is het gewoon verboden. 

Waar mag ik fietsen op de dijk?

Fietsen op de dijk kan lang niet overal deze zomer. Ook hier gelden per kustgemeente andere regels.

Wilt u nog meer gedetailleerde dijk- en strandplannen per gemeente? Klik hieronder.

Openbaar vervoer: normale zomerregeling

Misschien wilt u ook weten of u zoals andere zomers de trein, de bus of de kusttram zult kunnen nemen. De Lijn volgt in elk geval de normale zomerregeling. De enige regel die onverkort van toepassing blijft, is het mondmasker, dat op tram en bus, maar ook aan de haltes gedragen moet worden.

Ook de NMBS werkt zoals tijdens andere zomers. De piekuurtreinen, die alleen rijden voor woon-werkverkeer, rijden in de zomer niet. Een deel van die treinen wordt zoals anders ingezet naar zee. En als er erg mooi weer voorspeld is, worden nog extra treinen richting kust gestuurd.

Onze reporter Ann De Bie is in Knokke-Heist en nam de maatregelen door in "Het Journaal". Bekijk hier haar analyse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen