Nachtelijke bijeenkomst in Brussel afgelopen weekend.

Grote steden willen nachtelijke feestjes absoluut vermijden: hoe pakken ze dat aan?

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn en er mooi weer en vakantie aankomt, bereiden de steden en gemeenten zich voor op zomerse drukte. Spontane feestjes op straat met soms honderden mensen zoals afgelopen weekend in Brussel, willen ze absoluut vermijden. Want samenscholingen van meer dan 10 personen blijven verboden. Hoe pakken ze dat aan? Een overzicht.

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn en de dreiging minder voelbaar is, lijkt bij heel wat mensen de alertheid voor het virus weg.

Dat was afgelopen weekend te merken in Brussel, waar honderden mensen 's nachts samenschoolden, dicht opeen en zonder mondmaskers. Maar niet alleen in de hoofdstad maakt men zich zorgen. In Hasselt waren er opstootjes en in Gent was er grote drukte. 

"Als we zo voortdoen, komt het niet goed", zegt professor Erika Vlieghe vanochtend. Gisteren had viroloog Marc Van Ranst de feestjes in Brussel al "onverantwoord" genoemd. Op dit moment zijn er immers nog steeds zo'n 90 besmettingen per dag. Cafés en restaurants zijn weer open, maar moeten de afstandsregels en het verplichte sluitingsuur van 1 uur respecteren. Hoe proberen de grote steden alles in goede banen te leiden?

Brussel: politie gaat strenger optreden

In Brussel heeft de politie aangekondigd dat ze strenger gaat optreden. Volgens woordvoerster Ilse Van de Keere zal tegen al wie zondigt tegen de coronaregels een proces-verbaal worden opgesteld. Dat was afgelopen weekend niet het geval.

"Zoals de burgemeester van Elsene verklaard heeft, zal geen enkele samenscholing nog worden toegestaan", luidt het. De komende dagen zullen er meer politiemensen ingezet worden om de afstandregels te doen naleven.  

Dit mag niet meer gebeuren, de regels zijn duidelijk
Rudi Vervoort, minister-president van Brussel

"Dit mag niet meer gebeuren", zegt de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS). "De regels zijn duidelijk: niet meer dan 10 personen. Men is nu gewaarschuwd dat het niet mag", zegt Vervoort, die ook oproept tot burgerzin. "Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en voor de anderen. De politie kan niet alles regelen."

Antwerpen: nieuwe GAS-boete voor overlast

In Antwerpen blijft alles voorlopig binnen de perken, klinkt het bij de politie. Speciale maatregelen worden er dan ook niet genomen. Maar de politie is wel waakzaam en verwacht dat dat de beperktere capaciteit van de horeca, het verplichte sluitingsuur en het gebrek aan evenementen tot meer alcoholgebruik op straat zullen leiden.

Daarom is het politiereglement aangepast met een verbod om alcoholhoudende dranken te gebruiken in de openbare ruimte, indien hierdoor de openbare orde wordt verstoord of indien er openbare overlast mee gepaard gaat. Overtreders riskeren een GAS-boete van maximaal 350 euro

Gent: indien nodig pleinen afsluiten

In Gent was het zaterdagnacht al zeer druk na de sluiting van de cafés, vooral op de Graslei. "De politie volgt het zeer goed op en is aanwezig op het terrrein", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Op dit moment wordt er vooral sensibiliserend opgetreden.

Vanaf 1 juli neemt de stad extra maatregelen. Zo zal de drukte in de stad via camera's gemonitord worden op 12 "hotspots" (drukke plaatsen). "Indien nodig zullen we pleinen kunnen afsluiten", aldus de burgemeester. "Ik begrijp dat jongeren nood hebben aan een uitlaatklep, zeker na de examens, maar men moet zijn verstand blijven gebruiken." 

De stad bekijkt nog met de politie of er eventueel nog bijkomende maatregelen nodig zijn om samenscholingen in te dijken.

Ik begrijp dat jongeren nood hebben aan een uitlaatklep, maar men moet zijn verstand blijven gebruiken

Burgemeester van Gent Mathias De Clercq

"Het Journaal" ging kijken naar de aanpak in Gent en Oostende. Bekijk hier het verslag (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Oostende: plaatsverbod voor overtreders

Afgelopen weekend was er heel wat volk in de uitgaansbuurt in Oostende en even vreesde burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) dat er veel te veel samenscholingen zouden zijn, maar dat bleek mee te vallen. "Het loopt beter dan verwacht. Mensen houden zich aan de afstandsregels en blijven zitten aan tafel. Er is een hoffelijkheidsakkoord gesloten met de horeca en de nachtwinkels, en we zetten veiligheidsagenten in om preventief op te treden."

Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete of zelfs een plaatsverbod. Dat betekent dat men de hele zomer uit de uitgaansbuurt moet blijven.

Alle kustgemeenten bereiden zich overigens voor op grote drukte de komende zomermaanden. Om dat in goede banen te leiden, is een kustplan opgesteld. Zo zal een netwerk van 250 slimme camera's gebruikt worden om de mensenmassa te monitoren.

Leuven: voorlopig geen nieuwe maatregelen

In studentenstad Leuven worden er voorlopig geen bijkomende maatregelen genomen. "De combinatie van voldoende preventieve maatregelen, positieve communicatie, samenwerking met de horeca en een oogje in het zeil houden door de politie, werkt uitstekend voor Leuven. Voorlopig houden we dit aan en ik hoop dat het zo verder kan lopen", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A).

"Onze pleinen kunnen wel iets aan. Bij grote evenementen kunnen ze afgesloten worden, maar voorlopig hebben we geen indicaties dat dit nodig is."

Hasselt: overleg met politie en horeca-uitbaters

In Hasselt waren er zaterdagavond opstootjes in de uitgaansbuurt. De terrassen van de cafés op het Kolonel Dusartplein en de Badderijstraat zaten goed vol en de feestende jongeren wilden om 1 uur 's nachts niet naar huis. Daarop volgden enkele discussies en vechtpartijen.

Burgemeester Steven Vandeput (N-VA) zit vanmiddag samen met de politie over hoe ze nieuwe problemen kunnen vermijden. Hij zoekt het probleem vooral bij de klanten, niet bij de horeca-uitbaters. "Ik denk dat de uitbaters zelf de wet wel volgen", vertelt de burgemeester. "Maar we gaan binnenkort in overleg met hen, zodat we de komende weekends alles in goede banen kunnen leiden. Daar gaan we bekijken of we een soort "last call" kunnen invoeren. Een algemeen moment waarop je je laatste drankje kan bestellen, zoals dat in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Zo weten de klanten dat het tijd is om naar huis te gaan."

We gaan bekijken of we een "last call" kunnen invoeren, een algemeen moment waarop je je laatste drankje kan bestellen
Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput

Meest gelezen