Videospeler inladen...

Duitsland kampt met plotse stijging coronabesmettingen door plaatselijke opflakkeringen

In Duitsland is de zogenoemde R-waarde of reproductiewaarde van het nieuwe coronavirus plots gestegen, van onder de 1 op vrijdag naar 2,88. Dat betekent dat 1 persoon 2,88 mensen besmet. Plaatselijke opflakkeringen zijn de grote boosdoener.  

In Duitsland zijn er gisteren 537 nieuwe besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Daarmee zitten ze er ver boven de 190.000 besmettingen. De epidemie breidt er opnieuw uit, want de reproductiewaarde is plots gestegen naar 2,88.

Die R-waarde zegt iets over de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt. Als er niet wordt ingegrepen, verspreidt het virus zich met een R-waarde van 3. Elke persoon draagt het virus over naar 3 andere personen en zo gaat het rond. Maar het wordt al gevaarlijk als de R-waarde stijgt boven de 1.  De Duitse regering zegt dat het probleem zich situeert bij plaatselijke opflakkeringen en dat het die onder controle heeft. 

Woede tegen isolering

Die plaatselijke heropflakkeringen hebben soms te maken met moeilijke leefomstandigheden. In een wooncomplex met kleine appartementen in Göttingen, in Nedersaksen,  raakte een vijfde van de zowat 700 bewoners besmet. Vorige donderdag werd het complex afgesloten met een hek. Niemand raakte er nog in of uit.

De bewoners onder wie veel migranten, waren radeloos en boos. Hun vlees raakte bedorven en ze konden niet naar het werk, zeiden ze. Zaterdag kwam het tot een uitbarsting. Woedende bewoners verdrongen zich voor het hek en bekogelden de politie met stenen, flessen en vuurwerk. Acht agenten raakten gewond. De politie reageerde met traangas en pepperspray. 

Ik begrijp dat dit een moeilijke situatie is voor de bewoners maar ik heb geen begrip voor aanvallen op de politieagenten

Uwe Lührig

Eerder waren er ook al plaatselijke besmettingshaarden ontdekt in slachthuizen en enkele andere grote fabrieken. In Duitsland is ook het verenigingsleven heropgestart en zijn religieuze plaatsen opnieuw open. 

Bekijk hieronder de toelichting van Marijn Trio in "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Activiteiten moeten bewaakt worden

Viroloog Erika Vlieghe reageert op Radio 1 op de plotse stijging in Duitsland. Ze waarschuwt dat alles ervan afhangt hoe de overheid en de burgers de voorschriften (doen) naleven. "Alles moet heel strak worden opgevolgd. Want wat in Duitsland gebeurt, kan ook bij ons gebeuren. Iedereen moet worden doordrongen van het nieuwe normaal, want het virus is niet weg."

Duitsland is wel een voorbeeld voor de contactopsporing. Ook daarvoor is Erika Vlieghe bij ons meer op haar hoede. "Die contactopsporing moet dag na dag verbeteren, want het is een complexe situatie. We moeten vooral de gegevens van het contactonderzoek snel kunnen onderzoeken en kort op de bal spelen." 

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage en toelichting van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen