Thomas M. Barwick INC // Getty

Eerste triatlon sinds coronacrisis gaat door in Oudenaarde: “Wel zonder publiek en ceremonie”

Oudenaarde verwelkomt het eerste weekend van juli de eerste triatlon van ons land sinds het begin van de coronacrisis. Het evenement was eigenlijk geannuleerd, maar nu er opnieuw sportevenementen zijn toegelaten, gaat het toch door. “Uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen”, klinkt het. 

Vanaf juli zijn sportevenementen opnieuw toegelaten en daar plukt Triatlon Vlaanderen de vruchten van, want in het eerste weekend van juli staat er al meteen een wedstrijd op de planning. De eerste triatlon in België zal doorgaan in Oudenaarde. 

Toch toegelaten

“Een maand geleden waren alle sportwedstrijden tot eind augustus verboden, maar sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen kon er toch meer dan eerst gedacht”, vertelt Wannes Van Giel van Triatlon Vlaanderen. “We hebben dan ook besloten om de triatlon door te laten gaan. Triatleten leven van training en competitie. Ze willen zich op een bepaald moment meten met andere sportfiguren, we zijn dan ook blij dat we dit kunnen laten doorgaan.”

Andere regels

De triatlon mag officieel doorgaan, maar er zullen wel een aantal aanpassingen zijn: “Er mogen maximaal 200 atleten meedoen”, legt Van Giel uit. “Normaal verwelkomen we altijd zo’n 600 mensen, maar veiligheid staat voorop. Het is trouwens niet alleen het deelnemersaantal dat anders is dan de vorige jaren, er zijn nog meer veranderingen. Zo zullen de zwemmers in kleine groepjes moeten vertrekken, en moeten atleten tijdens het fietsen afstand houden van elkaar. Tijdens het lopen voorzien we eten en drinken zonder dat er contact is.”

Er is veel getraind tijdens de lockdown, iedereen zal super fit zijn

Zonder toeschouwers

“Er mag gesport worden, maar er zullen geen toeschouwers zijn”, gaat Van Giel verder. “Normaal lopen er heel veel kinderen en gezinnen rond op de site. Nu moeten we vragen om na de aankomst meteen naar huis te vertrekken, omdat we absoluut willen vermijden dat er te veel mensen staan aan de finish. Iedereen krijgt de uitslag wel dezelfde dag nog via mail en je kan het ook bekijken op onze website.”

“Ik twijfel er niet aan dat iedereen fit zal zijn, ook al hebben ze een tijd in lockdown gezeten”, zegt Van Giel nog. “Er heeft zich zelfs al een topper ingeschreven voor onze triatlon: Pieter Heemeryck zal meedoen, dus het wordt een spannende wedstrijd.”

Meest gelezen