Feestende jongeren maken amok op Hasseltse terrassen: "Politie kon pas om half 3 naar huis"

Ook in Hasselt waren er zaterdagavond opstootjes in de uitgaansbuurt. De terrassen van de cafés op het Kolonel Dusartplein en de Badderijstraat zaten goed vol en de feestende jongeren wilden om 1 uur 's nachts niet naar huis. Daarop volgden enkele discussies en vechtpartijen.

"De gasten in de cafés waren vooral jongeren die wel wat te veel gedronken hadden", vertelt Dorien Baens van de politie. "Het is natuurlijk niet leuk als je een gezellige avond hebt en de politie je om 1 uur komt aanmanen om naar huis te gaan. We zagen dat de jongeren daar nog wat bleven rondhangen en van het ene kwam het andere.  Ze hadden wat gedronken, begonnen wat amok te maken en zo was het half 3 toen onze ploegen naar huis konden."

Intussen roept Horeca Vlaanderen ook op om naar huis te gaan na 1 uur, wanneer de cafés dichtgaan. De voorzitter van Horeca Vlaanderen zegt dat mensen die nog feesten op straat na de sluiting, maar weinig respect tonen voor de horeca. Het personeel doet heel veel moeite om alle maatregelen op te volgen. Hij vraagt dat iedereen de coronamaatregelen dan ook correct naleeft. 

Diegenen die vinden dat die regels niet voor hen gelden, zouden beter eens nadenken over het risico dat ze nemen voor andere mensen

Steven Vandeput (N-VA), burgemeester Hasselt

Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) reageert boos op de amokmakers. "De regels zijn er voor een reden. Diegenen die vinden dat die regels niet voor hen gelden, zouden beter eens nadenken over het risico dat ze nemen voor andere mensen. Iedereen keek ernaar uit om weer op café te gaan, maar het coronavirus is nog niet verdwenen. Het blijft dus belangrijk dat we alles onder controle houden."

Vandeput zoekt het probleem vooral bij de klanten, niet bij de horeca-uitbaters. "Ik denk dat de uitbaters zelf de wet wel volgen", vertelt de burgemeester. "Maar we gaan binnenkort in overleg met hen, zodat we de komende weekends alles in goede banen kunnen leiden. Daar gaan we bekijken of we een soort "last call" kunnen invoeren. Een algemeen moment waarop je je laatste drankje kan bestellen, zoals dat in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Zo weten de klanten dat het tijd is om naar huis te gaan. Vanmiddag zit ik eerst samen met de politie."

Meest gelezen