Eerste gemeente-overschrijdend autodeelsysteem in Vlaanderen: “Met elektrische wagens én zonder inschrijvingsgeld”

15 gemeenten in Oost-Vlaanderen lanceren vandaag “Valckenier Share”, een nieuw autodeelsysteem met elektrische wagens. Het is voor het eerst dat meerdere gemeenten samenwerken aan één systeem. “Je kan een auto huren in elke deelnemende gemeente. Bovendien moet je geen abonnement of inschrijvingskosten betalen.”

Valckenier Share is het eerste gemeente-overschrijdend autodeelsysteem in Vlaanderen. Er doen 15 gemeenten in de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek mee: Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem.  De gemeentebesturen werken samen met de intercommunale SOLVA en de Aalsterse garagegroep Valckenier. 

"Het deelwagensysteem komt voort uit een groot klimaatplan dat we een paar jaar geleden hebben opgesteld met de gemeenten", zegt Ewout Depauw van SOLVA. "We willen graag onze CO2-uitstoot verminderen. Met dit systeem slaan we twee vliegen in één klap: we zetten de mensen aan om auto's te delen, dus dat betekent dat er minder auto's op straat zijn, én we werken uitsluitend met elektrische wagens."

Voordelig voor inwoner en gemeente

SOLVA is de trekker van het project, maar de dagelijkse werking ligt in handen van garagegroep Valckenier. Ewout Depauw: "We hebben ook onderhandeld met grotere spelers, zoals Cambio, maar we vonden het systeem van Valckenier het interessantst. Wanneer je de app downloadt en je registreert, moet je geen inschrijvingskosten betalen. Ook geen abonnement. Je betaalt alleen voor tijd dat je de auto effectief huurt en voor de kilometers die je aflegt." 

Als je niet rondrijdt met zo'n auto, dan kost het systeem je ook helemaal niets

Ewout Depauw, coördinator mobiliteit bij SOLVA

Samenwerken met verschillende gemeenten is voordelig volgens Depauw. "Zeker voor de landelijke gemeenten, voor hen zou het moeilijk zijn om alleen zoiets op poten te zetten. Maar ook voor de klanten is het handig. Want zij kunnen met Valckenier Share zowel in Ronse als in Zottegem auto huren, bijvoorbeeld."

Opstartfase met 28 wagens

Over de 15 deelnemende gemeenten zijn nu 28 elektrische deelwagens verdeeld. "Da's niet heel veel, maar we zitten nog in een opstartfase", benadrukt Depauw. "We zetten nu de eerste 28 auto's op strategische plaatsen. Aan het station, aan het gemeentehuis, aan de bibliotheek, ... We gaan goed monitoren waar de auto's veel gebruikt worden en waar niet. Er is veel kans dat we in een stad als Aalst nog gaan groeien en dat er dan meer auto's moeten bijkomen. Maar dat zien we dan wel!"

kasto80

Meest gelezen