"Dood aan blanken": gemeentehuis Zaventem beklad met slogans

In Zaventem heeft iemand slogans gespoten op het gemeentehuis. Er staat "Dood aan blanken" en "Nique la police". Burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD) tilt zwaar aan de feiten. 

"Dit is een reactie op wat er in de Verenigde Staten gebeurd is", zegt burgemeester Ingrid Holemans. "Het heeft te maken met de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die stierf tijdens een politietussenkomst.  En nu vindt iemand in Zaventem dat men ook hier op de muren iets moet schrijven. Maar ook dat is geweld. En je kan geweld niet met geweld bestrijden." De burgemeester overweegt werkstraffen voor de vandalen. "Mensen die zoiets doen, moeten goed beseffen waar ze mee bezig zijn. Dit is geen manier om over problemen te praten."

Jammer dat de politie in dergelijke zaken haar tijd moet steken

Er is geen spoor van de daders. "Vermoedelijk is dat 's nachts gebeurd", zegt de burgemeester. "De politie is op zoek naar de daders en zal nu nog meer gaan controleren. Maar het is jammer dat de politie in dergelijke dingen haar tijd moet steken terwijl ze andere taken heeft. We zullen de slogans zo snel mogelijk verwijderen."

Het is niet de eerste keer dat het gemeentehuis geviseerd wordt. Kort na de dood van Adil, de 19-jarige jongen die om het leven kwam na een politieachtervolging in Anderlecht, werd de achterzijde van het gemeentehuis ook al beklad.

Meest gelezen