Hilde De Windt

Gent houdt extra nachtopvang langer open: “Meer mensen hebben een noodslaapplaats nodig”

De extra nachtopvang voor daklozen in Gent blijft nog tot volgende zomer open. Door de coronacrisis hebben meer mensen nood aan een noodslaapplaats. Gent voorziet ruim 100 bedden die nog tot volgende zomer beschikbaar zijn. 

De extra opvangplaatsen die de stad Gent voorzag tijdens de coronacrisis blijven nog langer dan voorzien open.

Meer nood

In totaal zullen 100 slaapplaatsen beschikbaar blijven voor mensen die het moeilijk hebben. “We merken dat heel wat mensen het moeilijk hebben om een slaapplaats te vinden”, legt schepen Rudy Coddens (S.PA) uit, “We weten niet hoe het coronavirus verder zal verlopen. Daarom hebben we beslist om die slaapplaatsen nog langer aan te houden.” De 100 bedden blijven er tot het begin van de zomer in 2021.

Gent verwacht dat er meer mensen nood zullen hebben aan een noodopvang. “Mensen die tijdens de coronacrisis met een huurachterstand kampten, mochten niet uit hun huis gezet worden. Op een bepaald moment zal dat wel weer kunnen, daar moeten we ons op voorbereiden. Uiteraard proberen we altijd eerst te bemiddelen vanuit de sociale dienst.”

Extra veiligheidsmaatregelen

Tijdens de coronacrisis deed de stad Gent een beroep op hostels om mensen in op te vangen. Aangezien er maar één persoon op een kamer mocht verblijven, had de stad niet genoeg eigen opvangplaatsen. “De samenwerking met de hostels is afgebouwd, hostels mogen terug hun normale functie opnemen en er mogen alweer twee personen op een kamer slapen”, klinkt het bij Coddens.

Toch blijft er verhoogd toezicht. “De temperatuur wordt onder andere genomen, we volgen hierin de regels van de federale overheid. Het langer openhouden van de noodopvang zal een stuk meer kosten. Stad Gent en de federale overheid dragen deze kosten.”

De 100 extra slaapplaatsen zijn verspreid over 3 locaties. “Daarnaast werken we ook samen met het zorghotel in Drongen voor mensen die niet alleen dakloos zijn maar ook extra zorg nodig hebben.

kasto80

Meest gelezen