Heeft hittegolf invloed op corona? Epidemioloog Pierre Van Damme: "Helaas, het virus trekt er zich niks van aan"

Krijgt het coronavirus het deze week lastig bij temperaturen rond de 30°C? "Helaas trekt dit virus zich daar niets van aan", zegt epidemioloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen op Radio 2.

Het jaarlijkse griepvirus verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Geldt dat ook voor COVID-19 in ons land met de voorspelde hitte? "Momenteel verliest het coronavirus niets van zijn kracht", zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UA) in "Start Je Dag". "Het virus is zelfs in een zeer actieve fase in Afrika en Latijns-Amerika. Plekken met veel warmte, zon en UV-stralen. Het coronavirus trekt zich niets aan van al die factoren en is dus allesbehalve een klassieke griep. Dat bewijst ook de recente uitbraak in Duitsland in zogezegde ideale weersomstandigheden."

Je moet superverspreidende situaties vermijden. Dat zie je nu ook bij de uitbraak in Duitsland

Pierre Van Damme

Lakse houding beloond

Om al die redenen kijkt Van Damme met bezorgdheid naar de overvolle terrassen en illegale feestvierders van afgelopen weekend. "Voor velen lijkt het alsof onze lakse houding beloond wordt. Mensen denken: we hebben een feestje gehad met meer dan tien en niemand geraakte besmet. Maar de goede coronacijfers zijn er net dankzij de maatregelen. Laten we die logica niet omkeren. Het virus is nog steeds onder ons. We moeten superverspreidende situaties vermijden. Als één iemand op een terras COVID-19 heeft, is het virus opnieuw vertrokken. Dat zien we nu ook in het getroffen vleesverwerkende Duitse bedrijf waar plots 1.000 mensen corona-positief blijken," zegt Van Damme.

Jongeren sensibilieren

De epidemioloog roept mensen dan ook op om verantwoord te handelen. "Ik begrijp dat het voor jongeren verleidelijk is om met dit goede weer na de examens te vieren. Maar we moeten hen sensibiliseren dat toestanden zoals afgelopen weekend niet meer kunnen. Daarom roep ik iedereen op om na te denken over een creatieve en veilige manier om feest te vieren zonder anderen en zichzelf in gevaar te brengen", besluit Van Damme op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen