Videospeler inladen...

Moederbedrijf van Brantano wil tot 47 winkels sluiten, 287 banen bedreigd 

Het financieel noodlijdende modebedrijf FNG wil tot 47 winkels sluiten. Daardoor zouden 287 banen verdwijnen, een kwart van het personeel. FNG is het moederbedrijf van onder meer schoenenwinkel Brantano en kinderkledingmerk Fred & Ginger. De vakbonden zijn bezorgd over de levensvatbaarheid van de modeketen op de lange termijn.

FNG zegt dat de herstructurering nodig is om met een sterker bedrijf de activiteiten op een duurzame manier te kunnen voortzetten. De reorganisatie houdt in dat tot 30 winkels van de merken Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion de deuren zouden moeten sluiten. Met kledingketen Fred & Ginger wil FNG helemaal stoppen, daarvan zouden alle 17 winkels sluiten.

Het plan zal ook leiden tot een herstructurering van het hoofdkantoor in Mechelen. In het distributiecentrum in Erembodegem blijven wel alle banen behouden, luidt het. "We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers", zegt interim-CEO Yves Pollé. "Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen."

Om de tijd te krijgen om een herstelplan te onderhandelen en bijkomende middelen te vinden, zal de directie voor verschillende FNG-onderdelen bescherming tegen schuldeisers vragen bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen. Dat zal onder meer gebeuren voor schoenenketen Brantano.

Welke Brantano-winkels precies sluiten, en hoeveel banen op het hoofdkantoor verdwijnen, wordt volgens een woordvoerder nog besproken met de vakbonden.

Vakbonden bezorgd over levensvatbaarheid op lange termijn

De vakbonden bij modebedrijf FNG maken zich "heel grote zorgen over de levensvatbaarheid van de hele modeketen op lange termijn". Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront na de aankondiging van de zware herstructurering bij het bedrijf.

"We zullen uiteraard alles in het werk stellen om de belangen van het voltallige personeel bij Brantano, Fred & Ginger, het hoofdkantoor in Mechelen en alle andere winkelketens te verdedigen", klinkt het. "Maar de pertinente vraag bij werknemers en vakbonden is of dit aangekondigde jobverlies niet meer is dan het topje van de ijsberg."

"Coronacrisis heeft een rol gespeeld, maar er is meer aan de hand"

De coronacrisis bovenop de al moeilijke financiële situatie bij modegroep FNG bleek de doodsteek voor het bedrijf, zegt BBTK-secretaris Lindsey Verhaeghe. "Corona was de druppel die de emmer deed overlopen, maar in dit verhaal gaat het vooral over heel dubieuze transacties, snelle overnames en het nemen van heel grote risico's. We zijn niet verrast, maar het is wel een heel zwaar bilan."

De vakbonden bij Brantano kregen vanmorgen op een bijzondere ondernemingsraad tekst en uitleg. Daaruit bleek dat de financiële situatie bij de groep heel slecht is, en dat de coronacrisis - waardoor de winkels weken dicht bleven - de "doodsteek" bleek, aldus Verhaeghe. "We kregen de boodschap dat er geen zekerheid is of er wel financiële middelen genoeg zijn om een herstelplan te organiseren."

Crisismanager Yves Pollé bleek wel positief tijdens de ontmoeting met de bonden. "Het geeft toch wat hoop dat ze de oefening voor een herstelplan hebben gemaakt. Misschien is er zo wat tijd gewonnen", aldus nog de BBTK-secretaris.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen