Iraanse vrouwen in Teheran
AFP or licensors

Iran telt hoogste aantal coronadoden in een dag sinds april

Als eerste land ter wereld heeft Iran te maken met een tweede golf van besmettingen met het coronavirus. Vandaag zijn er 121 nieuwe coronadoden aangekonigd. Het hoogste aantal doden in een dag sinds april. Het land telt meer dan 207.000 besmettingen en bijna 10.000 dodelijke slachtoffers. Het aantal nieuwe besmettingen lag eerder deze maand zelfs hoger dan bij de eerste golf. 

De Iraanse minister van Gezondheid heeft 121 nieuwe coronadoden aangekondigd. Dat is het hoogste aantal doden in een dag sinds 11 april.

De nieuwe stijging brengt het totaal op 9.863 coronadoden, meldt de woordvoerder van het ministerie, Sima Sadat Lari. Er zijn ook 2.445 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus, wat het totaal op 209.970 brengt. Iran is het hardst geraakte land van het Midden-Oosten.

Iran was, na China, het tweede land dat te maken kreeg met een grote uitbraak van het coronavirus. Begin maart waren er al tot meer dan 1.000 nieuwe besmettingen per dag. Tegen begin mei leek het ergste achter de rug. Maar begin juni waren er dagenlang meer dan 3.000 besmettingen per dag, dat was een ongezien record. Het land beleeft intussen een tweede golf waarbij ook het aantal dodelijke slachtoffers weer de hoogte ingaat. 

Leidde einde lockdown tot tweede golf?

Na een trage start waarbij er eerst nog regionale verkiezingen werden gehouden en enkele religieuze sites lang werden opengehouden, ging ook Iran op slot. Scholen gingen toe, het openbare leven viel grotendeels stil en zelfs voor het vrijdaggebed bleven de moskeeën op slot. 

Steden als Qom en Mashad die bekendstonden als religieuze bedevaartsoorden bleken broeihaarden van het virus, maar door een intern reisverbod kon het virus worden afgeremd. Ook het aantal besmettingen viel terug. 

"Dat de restricties zijn opgeheven, heeft in het voordeel gespeeld van het virus. Het kon zich verspreiden naar steden aan de kust en in het noorden die nog nauwelijks last hadden van het virus", zegt de Iraanse dokter Mahmoudreza Pourkarim. Hij is als viroloog verbonden aan het Rega insituut in Leuven, en is een rechterhand van Marc Van Ranst. "Wat ook meespeelt, is dat de testcapaciteit verdriedubbeld is, waardoor Iran nu beter het aantal besmettingen meet", nuanceert hij direct zichzelf. 

Hoe pakt Iran de tweede golf aan?

"President Hassan Rouhani kondigde aan dat strenge maatregelen weer onvermijdelijk zullen zijn als dit doorgaat", aldus Pourkarim. Toch denkt hij dat Iran niet weer zal kunnen gaan voor een nationale lockdown. "Het land zit economisch aan de grond door de Amerikaanse sancties die ook de gezondheidszorg treffen. Wat ik me wel kan voorstellen, is dat regio’s of provincies weer helemaal op slot gaan", zegt Pourkarim. 

Mahmoudreza Pourkarim, Rega instituut /Copyright Jens Franssen

Toch valt het aantal dodelijke slachtoffers mee, in verhouding tot het grote aantal besmettingen. "Dat kan mogelijk komen doordat Iran, in tegenstelling tot Europese landen een zeer zeer jonge bevolking heeft", aldus de onderzoeker. 

Iraanse hete zomer is broeihaard voor virus

Volgens Pourkarim is de zomer voor Iran een zeer gevaarlijke periode wat het coronavirus betreft. "Door de immense hitte hokken heel wat Iraniërs tijdens de dag binnen samen bij de airco. Daarbij wordt zelfs gemeden om verse hete lucht te koelen", zegt Pourkarim. "Slecht nieuws, want zo zal het virus zich nog meer verspreiden", vreest hij. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"De Iraanse overheid moet inzetten op testen, traceren en isoleren", zegt Pourkarim. Al voegt hij eraan toe dat de Iraanse bevolking absoluut afstand moet leren bewaken en mondmaskers dragen. Dat blijkt niet zo makkelijk zegt Pourkarim. "We hebben warme omgangsvormen en de bevolkingsdichtheid in de steden is erg groot." Iran telt 83 miljoen mensen, die in verschillende miljoenensteden wonen. 

Uitbraak versus golf

Iran heeft dus te maken met een tweede golf. Dat is niet hetzelfde als een uitbraak. Een golf tekent zich duidelijk af in de coronastatistieken van een land: het aantal besmettingen en uiteindelijk het aantal doden stijgt duidelijk.

We spreken over een uitbraak als een virus ergens (opnieuw) opduikt. Maar gelukkig hoeft dat niet altijd te betekenen dat dit een grote invloed heeft op de cijfers van een land. 

Peter Piot,  viroloog en speciaal adviseur van de Europese Commissie, zei twee weken geleden nog in "De zevende dag" dat het de komende tijd onvermijdelijk wordt dat er hier en daar kleine uitbraken zullen zijn.

"We moeten daarvoor heel goed geïnformeerd zijn en ervoor zorgen dat we onmiddellijk kunnen reageren." En op lange termijn zal vooral een vaccin ons moeten beschermen tegen het virus. Maar dat zal dus nog niet voor meteen zijn.

Kijk hier naar de inschatting van Peter Piot in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen