Archieffoto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Iran stuurt zwarte dozen van neergehaald Oekraïens vliegtuig naar Frankrijk

Iran stuurt de zwarte dozen van het Oekraïense vliegtuig dat in januari door Iran uit de lucht werd gehaald, naar Frankrijk. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif bevestigd. 

Vorige week verklaarde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog dat het opsturen van de zwarte dozen vertraging had opgelopen door de coronapandemie. Het merendeel van alle internationale vluchten werd namelijk aan de grond gehouden.  Maar nu is het dus toch mogelijk om de zwarte dozen naar Frankrijk te sturen.

Canada vraagt al maanden aan Iran dat het de zwarte dozen overmaakt aan het Westen voor analyse. Iran zelf bezit niet de middelen om de technische gegevens te analyseren, klinkt het. De zwarte dozen moeten informatie bevatten over de laatste ogenblikken voordat het vliegtuig werd neergehaald.

"Per ongeluk" neergehaald

De Iraanse strijdkrachten gaven op 11 januari toe dat ze drie dagen eerder "per ongeluk" de Boeing met vlucht PS 752 van Ukraine International Airlines tussen Teheran en Kiev kort na het opstijgen hadden neergeschoten. Bij het drama kwamen 176 passagiers om. Het merendeel van de passagiers bestond uit Iraniërs en Canadezen, de meesten hadden de dubbele nationaliteit.

Op de dag van het ongeval was de Iraanse luchtverdediging in hoge mate van alertheid nadat Iran raketten had afgevuurd op een Amerikaanse basis in Irak. Het doel was de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani te wreken, die gedood werd in een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad op 3 januari.

Op 8 januari berichtte "Het Journaal" over de vliegtuigcrash. De reportage kunt u hieronder herbekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen