Foto: Unsplash

Moeder (23) uit Knokke-Heist moet 4 jaar naar de cel voor vergiftigen van zoontje van 6 maanden

Een vrouw van 23 uit Knokke-Heist moet 4 jaar naar de gevangenis, omdat ze geprobeerd heeft haar zoontje te vergiftigen. Het kind was nog maar 6 maanden oud. De vrouw lijdt aan het syndroom van Münchhausen by Proxy, een psychische aandoening waarbij moeders hun kind ziek maken om zelf aandacht te krijgen. 

Het Brugse parket kreeg op 20 maart 2018 een verontrustend telefoontje van een spoedarts van het UZ in Gent. In het bloed van een 6 maanden oude baby waren sporen van Haldol teruggevonden: een antipsychoticum dat bij volwassenen vaak als kalmeermiddel wordt toegediend. De baby was ruim een week eerder binnengebracht in het AZ Zeno in Knokke door z’n moeder en haar broer. De vrouw had als zorgkundige in een woonzorgcentrum gemakkelijk toegang tot het middel en werd dan ook meteen gearresteerd door de politie. Maar ze beweerde dat het kind dooreengeschud was door haar ex terwijl het daar verbleef. Achteraf bleek daar niks van te kloppen. 

Münchhausen by Proxy

Onderzoek wees uit dat de vrouw haar kind bewust medicatie gaf om het ziek te maken. Niet enkel Haldol, maar ook Timolol: een soort oogdruppels. Ook dat product nam de moeder mee uit het rusthuis. Volgens de gerechtspsychiater leed de vrouw aan Münchhausen by Proxy, een psychische aandoening waarbij moeders hun kind ziek maken om zelf aandacht te krijgen.

Zelf beweerde ze de geneesmiddelen te hebben toegediend om te voorkomen dat het kind een bril zou moeten dragen, maar de rechter geloofde daar weinig van. De vrouw had de geneesmiddelen lang op voorhand meegenomen van op haar werk. Ze heeft de medicijnen ook nooit vernoemd toen het jongetje in het ziekenhuis werd opgenomen.

Meest gelezen