Karrenmuseum in Essen zet 400 sluipwespen in om houtworm uit te roeien

Het Karrenmuseum in Essen onderzoekt of ze houtwormen, de larves van de meubelkever, kunnen uitroeien met sluipwespen. De houtwormen boren het hout van de karren vol gaten. Sluipwespen hebben houtwormen nodig om hun eieren te leggen en doden zo de houtwormen. In een gesloten schuur zijn 400 sluipwespen ingezet op 4 aangetaste voertuigen om na te gaan of het aantal houtwormen daalt.

Met meer dan 300 houten karren, wagens en koetsen trekt het Karrenmuseum in Essen naast bezoekers ook heel wat meubelkevers en  houtwormen aan. De wormen vreten zich door het hout dat het een lieve lust is. "Je ziet dat er gaatjes zitten in het hout en dat er onder die gaatjes een lijntje stof hangt", legt Dieter Van Mol uit. "Je kan dat behandelen met pesticiden, maar dat zijn giftige stoffen die zich ook opstapelen in het hout. Daarom dat we natuurlijke bestrijdingsmiddelen proberen te vinden."

(lees voort onder de foto)

Een natuurlijke vijand is de sluipwesp. "Die heeft de houtwormen nodig om zijn eitjes in te leggen." In een afgesloten schuur zijn nu vier aangetasten voertuigen geplaatst en daar zijn 400 sluipwespen in losgelaten. "Die gaat meteen op zoek naar die houtwormen om eitjes in te leggen. Op het moment dat dat gebeurt, wordt de houtworm verlamd en stopt hij met graven. De larve van de sluipwesp eet die houtworm daarna ook op. Wanneer er uit die larve een nieuwe sluipwesp komt, gaat die ook weer op zoek naar houtwormen."

Insectenlabo

Over een maand hopen ze in het Karrenmuseum al te zien of de sluipwespen hun werk doen en het iets oplevert. "Dan zouden we verschillende stukken uit onze collectie geregeld een sluipwespenkuur kunnen geven." 

Wie er meer wil over weten, kan vanaf 1 juli het insectenlabo bezoeken in het Karrenmuseum. Daarin kan je door venstertjes kijken naar de karren en de fiets die nu behandeld worden. Al zal je de sluipwespen niet meteen aan het werk zien. "Die zijn echt heel klein en fijn zoals een mug en niet zo groot als wespen. Dat was voor ons ook een verrassing." Er is wel de nodig uitleg voorzien. "Je kan hier bekijken hoe de sluipwespen te werk gaan, maar we wilden breder gaan dan dat. Zo worden op andere plaatsen ook dieren ingezet om andere dieren te bestrijden. Denk maar aan lieveheersbeestjes in moestuinen tegen bladluizen en merels om processierupsen aan te pakken."

Meest gelezen