Foto Kurt

Michel Hofman wordt de nieuwe stafchef van het Belgische leger

Vice-admiraal Michel Hofman (59) wordt de nieuwe stafchef van Defensie. Het gaat om de hoogste functie bij het leger. Hofman is officieel Franstalig, maar is geboren in Oostende en spreekt perfect Nederlands. Voor het eerst in meer dan vijftien jaar levert de kleine marinecomponent nog eens de stafchef.  

"Ik ben niet van plan het licht uit te doen bij defensie", vertelde hij me eerder dit jaar. Hofman kent als vicestafchef de vele uitdaging waar hij voor staat komende jaren. Dat hij weinig zichtbaar is geweest voor het brede publiek, was een keuze. "Mocht ik stafchef kunnen worden, dan zal ik die rol als gezicht van Defensie ook opnemen", aldus Hofman eerder dit jaar. 

Hofman is vandaag vice-stafchef en geniet zeer veel aanzien bij zijn collega-generaals. Hij wordt als vicestafchef ook erg gewaardeerd. Hofman heeft een lange militaire carrière achter de rug, waarvan een deel van zijn opleiding in Nederland. Als commandant van het fregat Westdiep werd hij ingezet bij Operatie Active Endeavour in de Middellandse Zee, na de aanslagen van 11 septpember. 

Michel Hofman (R) is Franstalig, maar woont in West-Vlaanderen is perfect Nederlandstalig

De huidige stafchef Marc Compernol en Hofman bleken de voorbije jaren een goed geoliede tandem. In die zin wordt Hofman gezien als een status quo-kandidaat. 

"Hofman is wel zeer sterk op de operaties gericht, terwijl we toch ook een manager nodig zullen hebben", zegt een kolonel die Hofman goed kent. 

Hofman is Commandateur in de Leopoldsorde. 

Sire, er zijn geen soldaten meer

Huidig stafchef Marc Compernol gaat op 12 juli met pensioen. Hij sukkelt al een tijdje met zijn gezondheid en past voor een extra jaar. "Enkele maanden extra moeten kunnen om de regering te depanneren, maar meer niet", aldus Compernol. De verdienste van Compernol is dat hij erin slaagde de regering te overtuigen om voor zeker 13 miljard te investeren in nieuw militair materieel.

De keerzijde is dat hij de schrijnende personeelsproblematiek nooit onder controle heeft gekregen. Onder Compernol bleef defensie, tot grote ergernis van jongere generaals, weinig transparant. Onder Compernol heeft defensie ook nog steeds geen omslag in zijn communicatie gemaakt. Defensie reageerde de voorbije jaren vaak niet of erg knullig in verschillende dossiers. 

Huidig stafchef Marc Compernol gaat met pensioen

De nieuwe stafchef zal de leegloop moeten stoppen en sneller en meer aanwerven. Dat kan door de verloning, het premiestelsel én de cultuur bij defensie om te gooien. Kazernes in Henegouwen en Oost-Vlaanderen zullen opnieuw moeten worden opgewaardeerd en bij Evere liggen de plannen klaar voor een nieuw hoofdkwartier. Verder moeten de oude wapensystemen in stand worden gehouden, terwijl de nieuwe moeten worden uitgerold, wat extra personeel vraagt. En ten slotte moet ons leger zijn deel blijven leveren aan internationale bijdrages. 

Meest gelezen