Van Ranst en Van Gucht willen mondmaskers in winkels verplichten, De Block neemt voorstel mee naar Veiligheidsraad

Viroloog Marc Van Ranst is een voorstander om mondmaskers in winkels te verplichten. Collega Steven Van Gucht steunt dat voorstel. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil het op de Nationale Veiligheidsraad bespreken. Wie een coronatest moet ondergaan om te reizen deze zomer, krijgt die niet terugbetaald van het Riziv. Verder is een onlinetool voorgesteld waarin u de situatie per gemeente kunt opvolgen. Herbekijk hier de belangrijkste updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Professor Steven Callens: "Klein vonkje is voldoende om nieuwe epidemie met vuurfront te creëren"

De professor infectieziekten Steven Callens waarschuwt in "Het Journaal Laat" dat de coronacrisis nog lang niet voorbij is. "In plaats van te praten over een exitstrategie zou men beter spreken van een controlestrategie", zegt Callens.

Wereldwijd is er een versnelling van het aantal besmettingen aan de gang. De stijging is vooral te zien in het Amerikaanse continent en in Azië en het Midden-Oosten. In Europa dalen de cijfers. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaart de toename van de besmettingen door de stijging van het het aantal testen.

Dat is niet de enige verklaring volgens Steven Callens. "Het is een goede verklaring en ik ben er blij om dat er steeds meer getest wordt. Hoe meer je weet, hoe meer je de crisis kunt controleren. We zitten met een groot deel van de wereldbevolking die niet immuun is voor het coronavirus. Ik vergelijk het met een heidebrand. Een klein vonkje is voldoende om een epidemie met een vuurfront te creëren. Dat zien we in de verschillende werelddelen. Het kan ook hier terugkomen."

Van groepsimmuniteit is nog lang geen sprake volgens Callens. "Vandaag is minder dan tien procent van de Belgische bevolking immuun voor het virus. We hebben altijd gehoord dat we voor groepsimmuniteit zeventig tot tachtig procent immuniteit moeten hebben. We zijn nog altijd heel vatbaar voor het coronavirus."

Bekijk het gesprek met Steven Callens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Virologen Van Ranst en Van Gucht voorstander van verplicht mondmasker in alle winkels, minister De Block wil het bekijken op Veiligheidsraad

Viroloog Marc Van Ranst wil dat mondmaskers dragen in winkels wordt verplicht. Dat schrijft hij op Twitter. Momenteel worden die daar "sterk aangeraden". Enkel op het openbaar vervoer en bij de kapper zijn mondmaskers verplicht.

"In deze exitfase wordt de drukte in de warenhuizen en winkels geleidelijk groter", zegt hij. "Het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ik ben voorstander om mondmaskers te verplichten in de warenhuizen en winkels. "Sterk aangeraden" werkt duidelijk niet."

Ook zijn collega Steven Van Gucht denkt dat een verplichting een goeie zaak zou zijn. "Ik krijg er vaak opmerkingen over", vertelt hij aan VRT NWS. "Een minderheid van de mensen draagt een mondmasker in de winkel. De sterke aanbeveling wordt los geïnterpreteerd, "het moet niet, dus we doen het niet". Mensen die de regels strikt volgen, voelen zich gefrustreerd. Als we de mondmaskers verplichten in winkels, is er geen discussie meer. Het is de Nationale Veiligheidsraad die hierover moet beslissen."

Tegelijk nuanceert Van Gucht. "De grootste risico's lopen mensen niet in de winkel, maar wel op feestjes, als ze samenzijn met familie of in de horeca. Toch kan een mondmasker in de winkel verplichten nuttig zijn, al is het maar om een paar infecties te verhinderen. Ook mensen met een risicoprofiel zijn dan gerust."

Viroloog Erika Vlieghe, de voorzitter van de GEES, de expertengroep die de versoepeling van de coronamaatregelen begeleidt, is ook een groot voorstander van het dragen van een mondmasker. "Maar het verplicht dragen van mondmaskers is nog geen officieel standpunt. Dat moet nog besproken worden", reageert Vlieghe.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block toont zich in "Het Journaal" niet als een grote voorstander van een verplicht mondmasker in alle winkels, maar sluit niet uit dat er een verplichting komt.

"Er zijn winkeliers die zelf verplichten om een mondmasker te dragen in de winkel. Als je dat verplicht maakt, moet er handhaving zijn. Gaan we overal een politieagent zetten om dat te controleren? Veel warenhuizen en winkels vragen om het te dragen. Een verplichting zal worden besproken op de Nationale Veiligheidsraad", aldus De Block.

Videospeler inladen...

"Afschaffing van sluitingsuur en andere versoepelingen zullen besproken worden op Veiligheidsraad"

De viroloog Marc Van Ranst heeft in "De afspraak" vooruitgeblikt naar de Nationale Veiligheidsraad van komende woensdag. Volgens Van Ranst zullen onder meer de afschaffing van het sluitingsuur voor de horeca, het verplicht dragen van mondmaskers in alle winkels en andere versoepelingen van de coronamaatregelen besproken worden.

"De samenscholing van honderden jongeren afgelopen weekend heeft pijn gedaan aan de ogen. Het sluitingsuur van de horeca wordt soms als oorzaak genoemd. Je kan dat afschaffen. De nachtwinkels zijn ook open tot 1 uur. Sommigen slaan dan even voor 1 uur een voorraad in om verder te feesten op pleinen of in parken", aldus Van Ranst.

De viroloog wijst er op dat het slechts een minderheid van de jongeren is, die de coronamaatregelen niet nageleefd heeft. Van Ranst vermoedt dat ook een versoepeling voor de eventsector besproken zal worden. "De eventsector kan samenscholingen op een veilige manier organiseren. Het is redelijk dat hen ook een perspectief wordt geboden", besluit Van Ranst.

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

VS verlengt opschorting bepaalde werkvisa tot eind 2020

De Verenigde Staten verlengen de opschorting van arbeidsvisa in een aantal sleutelcategorieën tot het einde van het jaar. De maatregel kan gevolgen hebben voor meer dan 500.000 mensen. 

President Donald Trump bereidt een decreet voor om de maatregelen die eerder dit jaar werden genomen tijdens de coronacrisis, te verlengen. De belissing slaat op de H1B-visa, voor gespecialiseerde werklui in bijvoorbeeld de technologiesector, en op de L1-visa voor buitenlandse leidinggevenden, net als andere categorieën. Ook de beperkingen op aankomsten in de VS met een "green card" krijgen een verlengstuk.

Andere groepen worden niet getroffen, zoals de landbouwvoedingsindustrie. Bepaalde sectoren, zoals de slachthuizen, werden zwaar getroffen door de coronacrisis. De beslissing van president Trump is de laatste in een reeks om de migratie richting de VS te vertragen. Volgens de gezagsdrager heeft ze tot doel de Amerikaanse handenarbeid zich te laten herstellen na de pandemie.

Hasselt voert 'Last call' in om rellen na sluitingsuur te voorkomen

Na overleg met de politie LImburg Regio Hoofdstad gaat de stad Hasselt een 'last call' invoeren. Een half uur voor het verplichte sluitingsuur van 1 uur worden de laatste bestellingen opgenomen en getapt. Die moeten dan ten laatste om twintig voor één op de tafel staan.

Het overleg tussen de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput (N-VA) en zijn politieagenten kwam er nadat afgelopen zaterdag enkele vechtpartijen en hoog oplopende ruzies hadden plaatsvonden tussen de politieagenten en de jongeren die nog niet naar huis wilden gaan toen de verschillende cafés op het Kolonel Dusartplein de deuren om één uur sloten. Ook vanuit de binnenstad zakten jongeren af naar de uitgangsbuurt rond het Kolonel Dusartplein. De politie had tot half drie de handen vol om de rust te herstellen.

De aangekondigde maatregel geldt niet alleen voor horecazaken maar ook voor nachtwinkels. Via affiches en lichtkranten zal de maatregel aangekondigd worden. Op die manier wil het stadsbestuur de uitbaters helpen om het verplichte sluitingsuur af te dwingen. De horeca-uitbaters zagen het niet zitten om zelf voor politieagent te spelen.

Videospeler inladen...

Lloret de Mar in Spanje maakt zich klaar voor toeristen: "We leven allemaal van hen"

De bekende badplaats Lloret de Mar aan de Costa Brava wacht op toeristen. Spanje heeft nog maar net z'n grenzen weer opengezet voor buitenlanders, maar van een toestroom is zeker nog geen sprake. André Vermeulen stuurde ons dit verslag:

Videospeler inladen...

Swarovski schrapt 600 banen

De Oostenrijkse juwelier Swarovski schrapt wereldwijd 600 banen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Als reden voor de ingreep noemt het de afgenomen vraag in Azië en de Verenigde Staten ten gevolge van de coronapandemie. Bij Swarovski werken 34.500 mensen.

"De internationale luxemarkt wordt zwaar getroffen door de crisis" en de kristalfabrikant heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een "enorme daling van de verkoop" gekend. De maatregelen zijn noodzakelijk om de toekomst van het bedrijf te verzekeren, klinkt het. Swarovski realiseerde vorig jaar een omzet van 2,7 miljard euro. Het bedrijf werd in 1895 opgericht.

Franse gemeenschap verwacht begrotingstekort van 1,8 miljard euro in 2020

De Franse gemeenschap zal 2020 naar verwachting afsluiten met een begrotingstekort van 1,8 miljard euro. Dat heeft minister van Begroting Frédéric Daerden (PS) geantwoord op een vraag van Christophe Magdalijns (DéFI). Eind april had Daerden nog gemeld dat hij een tekort van 1,5 miljard verwachtte, maar door de economische impact van de coronacrisis werd het geschatte tekort nog naar boven bijgesteld.

Door de coronacrisis is de economische activiteit in België al vertraagd en zal ze nog verder vertragen, wat leidt tot een sterke daling van de BTW-inkomsten. En de Federatie Wallonië-Brussel haalt nu net een groot deel van haar inkomsten uit die BTW.

Volgens minister Daerden zal de FWB meer dan een miljard euro mislopen door de crisis, een daling met ongeveer 10 procent. Daarenboven moet de Federatie extra geld pompen in de sectoren die zwaar getroffen zijn door de crisis, zoals die van de cultuur, de sport, de kinderopvang, enzovoort.

Stedelijk kinderdagverblijf in Antwerpen moet tijdelijk sluiten

Een stedelijk kinderdagverblijf in Antwerpen moet tijdelijk sluiten nadat een van de personeelsleden positief heeft getest op COVID-19. Eerst was beslist dat enkel de kinderen en de personeelsleden in de contactbubbel van de medewerkster in quarantaine moesten. Nadat er ook kinderen en personeelsleden uit een andere groep symptomen hadden vertoond, is beslist om het kinderdagverblijf volledig te sluiten.

Lees meer in dit artikel:

Negen Vlaamse artiesten zingen voor SOS Kinderdorpen

Negen Vlaamse artiesten, onder wie Bart Peeters, Gene Thomas en Pommelien Thijs, zingen samen het Regenbooglied, een herwerkte versie van het lied "Somewhere over the rainbow" door Ronny Mosuse. Kinderontwikkelingsorganisatie SOS Kinderdorpen roept op om het lied mee te zingen en wil zo de boodschap geven om te blijven geloven in een wereld waarin kinderen gewoon kind kunnen zijn.

De andere artiesten zijn Kris Wauters, Ruben Block van Triggerfinger, Isolde Lasoen, Sandrine Van Handenhoven en Tiany Michiels. Samen met Ronny Mosuse hebben ze het Regenbooglied opgenomen. Ook de ambassadeurs van SOS Kinderdorpen, Kim Gevaert en Tom Lenaerts, zijn te horen in de opname.

Het symbool van de regenboog als teken van hoop komt overgewaaid uit Italië, een land dat zeer hard getroffen is door het coronavirus. "Om kinderen ondanks alles hoop en vertrouwen te geven, tekenden de begeleiders van de Italiaanse SOS Kinderdorpen samen een regenboog met de slogan 'Andra tottu bene', alles komt goed", vertelt Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen België. Vandaag is de regenboog uitgegroeid tot een internationaal symbool van hoop, klinkt het.

"Warrige communicatie werkt in de hand dat jongeren coronaregels niet volgen"

De professor ontwikkelingspsychologie Wim Beyers heeft in "De wereld vandaag" een oproep gedaan aan de overheid om meer aandacht te besteden aan coronacommunicatie voor jongeren.

Voor professor Beyers is het geen verrassing dat het voorbije weekend honderden jongeren in openlucht een feestje gebouwd hebben. "Jongeren willen zo veel mogelijk thuis weg en met hun vrienden op stap. Dat kon drie maanden niet. We zien ook dat de communicatie over de coronaregels voor jongeren dubbelzinnig en mistig is geweest. Ze mogen samenkomen met tien mensen, maar tegelijkertijd kunnen ze volgende week op kamp met vijftig en mag Rock Werchter festivals met 200 mensen organiseren", zegt Beyers.

Lees het volledige artikel hier:

Check: Studie die de Belgische aanpak van COVID-19 bestempelde als “slecht”, gebruikte verkeerde methodologie

Op sociale media, via sms, mail en WhatsApp circuleren berichten over het coronavirus die niet altijd waar zijn, of uit hun context zijn gehaald. Het gaat dus om valse en misleidende informatie. Hier maken we een selectie van die berichten die ook ons land bereiken en we geven context en uitleg. Ook valse medische tips doen de ronde, geloof ze niet en volg daarvoor de officiële informatie van de overheid.

Lees meer in dit artikel:

Wiskundige voorspelt tweede golf in september, derde in december

Wiskundigen werken voortdurend in stilte aan de modellen om in te schatten hoe de coronapandemie kan evolueren. Maar de praktijk is anders dan de theorie. Mensen zijn vaak onzorgvuldiger dan de voorgeschreven richtlijnen. Dat was afgelopen weekend ook te merken in het uitgaansleven. Maar ook dat gedrag kan worden meegenomen in de berekeningen zegt wiskundige Fred Vermolen op Radio 2 Limburg.

Lees meer in dit bericht:

Geen terugbetaling voor coronatest om naar buitenland te reizen

De ziekteverzekering vergoedt geen tests die de aanwezigheid van het coronavirus detecteren wanneer ze nodig zijn voor reizen naar het buitenland, meldt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv).

De afgelopen week heeft België zijn grenzen voor de landen van de Europese Unie, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk heropend. Wel kunnen er nog voorwaarden worden opgelegd bij de aankomst van Belgen op vreemd grondgebied, zoals het naleven van een quarantaineperiode, of een PCR-test die bewijst dat de toerist op het moment van zijn afreis niet besmet was met het coronavirus.

"PCR-testen in het kader van internationale reizen: we vergoeden geen moleculaire testen die voor dit doel worden uitgevoerd. Het kan aangerekend worden aan de reiziger aan 46,81 euro als die akkoord gaat en de eis van de buitenlandse overheid vermeld is op de website van de FOD Buitenlandse Zaken", zo klinkt het in geradbraakt Nederlands op de website van het Riziv.

Recordaantal nieuwe coronagevallen in India

India heeft een recordaantal van 15.000 nieuwe coronavirusgevallen gemeld. Ook zijn de afgelopen dag ruim vierhonderd mensen bezweken aan het virus. Enkele buitenlandse ambassades waarschuwen hun burgers in het land dat ziekenhuizen waarschijnlijk overvol raken en geen plaats meer voor hen hebben, als ze moeten worden opgenomen.

Het aantal nieuwe besmettingen brengt het totaal in India op meer dan 425.000, aldus gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee is India, na de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland, het land met de meeste infecties. Bijna 14.000 mensen zijn overleden aan de ziekte COVID-19.

Deskundigen vrezen dat de ziekenhuizen niet meer in staat zijn om bij een verdere stijging van het aantal gevallen iedereen te helpen. De Duitse ambassade heeft een bericht naar haar burgers in New Delhi gestuurd waarin wordt gewaarschuwd dat er "weinig tot geen kans" is om in het ziekenhuis te worden opgenomen voor behandeling van het coronavirus en andere behandelingen op de intensive care.

Disneyland Parijs weer open vanaf 15 juli, mondmaskers verplicht

Disneyland Parijs zal geleidelijk aan weer open gaan vanaf 15 juli. Dat heeft het bekende pretpark aangekondigd. Er zullen wel minder bezoekers binnen mogen dan normaal en vanaf 11 jaar is een mondmasker verplicht.

Het pretpark in Marne-la-Vallée, in de buurt van Parijs, was vier maanden dicht door de coronacrisis. Vanaf juli zullen abonnees of wie een dagticket heeft zonder datum, zich kunnen registreren om zeker binnen te kunnen op de dag naar keuze.

Hoe is het gesteld met het coronavirus in uw gemeente? Ontdek het in deze nieuwe tool van Sciensano

Sciensano heeft een nieuwe website waarop overheid en burgers per gemeente kunnen volgen hoeveel nieuwe coronabesmettingen er bijkomen. Er is ook een alertfunctie voorzien voor de lokale overheid, om in te grijpen als ergens opvallend veel nieuwe besmettingen zouden opduiken. "Het is een manier om de sensibiliseren en mensen gemotiveerd te houden", legt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano uit aan VRT NWS.

Lees meer in onderstaand bericht:

Geen nieuwe doden in Nederland

Voor het eerst sinds maart zijn er de afgelopen 24 uur in Nederland geen mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal gemelde coronadoden blijft daarmee op 6.090. Gisteren werd nog één overlijden gemeld. Er zijn twee bijkomende mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Al 1,2 miljoen gratis mondmaskers verdeeld via apothekers

Er zijn vorige week in heel België al 1,2 miljoen gratis mondmaskers van de federale regering verdeeld via de apothekers. Dat meldt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Voor de verdeling werd een spreiding volgens leeftijd uitgewerkt. Zo mochten de mensen die geboren zijn in 1945 of eerder eerst hun mondmasker ophalen. Elke dag komt er een leeftijdsgroep bij. Maandag mogen de mensen die geboren zijn in 1975 (of eerder) hun mondmaskers ophalen. Vanaf vrijdag mag iedereen een mondmasker ophalen.

Lees meer in dit artikel:

Plejade aan sterren voor nieuwe donorconferentie en benefietshow

Shakira, Miley Cyrus, Coldplay en Usher zijn enkele van de wereldsterren die zaterdag acte de présence geven op een online benefietconcert voor de ontwikkeling van een coronavaccin. De show wordt voorafgegaan door een nieuwe donorconferentie geleid door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De donorconferentie en het concert vormen het orgelpunt van de campagne "Global goal: Unite for our Future" van de Europese Commissie en de internationale ngo Global Citizen. Bedoeling is verse fondsen in te zamelen voor de ontwikkeling van vaccins en de behandeling van coronapatiënten. De initiatiefnemers willen ervoor zorgen dat ook armere landen toegang krijgen tot betaalbare vaccins en behandelingen.

Muziek verzacht de zeden, maar maakt afstand houden moeilijk

Net als in veel andere Franse steden, is in Nice de Fête de la musique gevierd, een jaarlijks terugkerend muziekfestival om het begin van de zomer in te luiden. Grote bijeenkomsten zijn nog altijd verboden in Frankrijk, maar toch liet de overheid enkele straatoptredens toe.

Videospeler inladen...

Voorzitter expertengroep Erika Vlieghe: "Later sluitingsuur is niet de oplossing"

Volgens Erika Vlieghe, de voorzitter van de expertengroep, is een later sluitingsuur niet per se een oplossing om spontane feestjes te vermijden. "Iedereen heeft een verantwoordelijkheid", zegt ze. "Wie voor of achter de toog zit. Wie naar huis gaat en wie niet." Het is volgens haar voldoende om één zieke te hebben in een grote groep "en we zijn terug vertrokken".

Videospeler inladen...

Horeca Vlaanderen: "Verplicht sluitingsuur horeca deel verklaring straatfeestjes?"

Horeca Vlaanderen is niet te spreken over de beelden van afgelopen weekend. Grote groepen die nog feesten op straat nadat de cafés en restaurants verplicht dicht gaan om 1 uur, dat getuigt van weinig respect voor hen. Volgens de horeca is het verplichte sluitingsuur misschien een deel van de verklaring. Als cafés langer open mogen blijven, is er meer sociale controle.

Videospeler inladen...

WHO-topman waarschuwt: "Pandemie blijft versnellen"

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft een waarschuwing gelanceerd. "De coronapandemie blijft wereldwijd versnellen. Het laatste miljoen besmettingen werd in slechts acht dagen bereikt", liet hij optekenen tijdens een virtuele persconferentie in Dubai.

"We weten dat de pandemie veel meer is dan een gezondheidscrisis", zei de Ethiopiër nog. "Het is een economische, sociale en in bepaalde landen ook politieke crisis. De effecten van deze crisis zullen we nog decennialang voelen."

Grote steden willen nachtelijke feestjes absoluut vermijden: hoe pakken ze dat aan?

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn en er mooi weer en vakantie aankomt, bereiden de steden en gemeenten zich voor op zomerse drukte. Spontane feestjes op straat met soms honderden mensen zoals afgelopen weekend in Brussel, willen ze absoluut vermijden. Want samenscholingen van meer dan 10 personen blijven verboden. Hoe pakken ze dat aan? Een overzicht.

Lees meer in dit bericht:

Eerste triatlon sinds coronacrisis gaat door in Oudenaarde: “Wel zonder publiek en ceremonie”

Oudenaarde verwelkomt het eerste weekend van juli de eerste triatlon van ons land sinds het begin van de coronacrisis. Het evenement was eigenlijk geannuleerd, maar nu er opnieuw sportevenementen zijn toegelaten, gaat het toch door. “Uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen”, klinkt het. 

Lees meer in dit artikel:

Nationale Veiligheidsraad buigt zich woensdag over nieuwe versoepelingen

De Nationale Veiligheidsraad buigt zich woensdagochtend vanaf 9 uur opnieuw over een aantal versoepelingen van de coronaregels. Het gaat om een aantal zaken die op de vorige Veiligheidsraad zijn aangekondigd, zoals de mogelijke heropening van zwembaden, casino's en receptiezalen vanaf 1 juli. Ook de mogelijke hervatting van cultuuractiviteiten zoals theatervoorstellingen of een cinemabezoek staan op de agenda.

Voor massa-evenementen zoals festivals is het sowieso nog te vroeg. Die mogen pas ten vroegste vanaf september weer georganiseerd worden. Ook nachtclubs, discotheken en fuiven blijven nog tot dan verboden terrein. Kleinere evenementen - denk aan kermissen of dorpsfeesten - kunnen ten vroegste vanaf 1 augustus opnieuw plaatsvinden, al zal dat geleidelijk gebeuren.

Viroloog Marc Van Ranst: "In verhouding meer testen in België dan Duitsland"

In Duitsland is op korte tijd het zogenoemde "r-getal" omhoog geschoten. Die waarde is cruciaal in een epidemie. Alles boven de 1 is gevaarlijk, want dat betekent dat 1 patiënt gemiddeld 1 andere aansteekt. In Duitsland is het aantal in enkele dagen van minder dan 1 gestegen naar bijna 3.

Die stijging is niet meteen een reden voor paniek, want het gaat om een aantal lokale uitbraken. In een vleesverwerkende fabriek in Duitsland zijn in één klap 1.300 mensen besmet geraakt. "Wanneer de getallen laag zijn, krijg je hevige schommelingen. Bij weinig gevallen kan het r-getal snel omhoog gaan, maar het zijn wel alarmsignalen", zegt viroloog Marc Van Ranst in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Volgens Van Ranst zou zo'n grote uitbraak ook bij ons snel zijn opgevallen. Bovendien doen we het volgens de viroloog niet slecht qua testcapaciteit. "In Duitsland is 1 op de 17 mensen getest. Bij ons is dat 1 op de 11. Er zijn in verhouding bij ons dus meer mensen getest dan in Duitsland."

Meest gelezen