Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne geeft geheime documenten over kerncentrale van Tsjernobyl vrij

Oekraïne heeft geheime Sovjetdocumenten vrijgegeven over de kerncentrale van Tsjernobyl. De plaats waar de grootste nucleaire ramp in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. Er zouden al ongelukken gebeurd zijn in de centrale voor de ramp in april 1986, volgens de documenten.

De archiefstukken, die gepubliceerd werden in een boek dat uitgegeven werd door de Oekraïense geheime dienst SBU, geven een inkijk in diverse constructiefouten, ongevallen en noodonderbrekingen vanaf 1971 tot en met de ramp op 26 april 1986. Er zouden dus al verschillende ongelukken gebeurd zijn voor de ramp in 1986.

kernramp op 26 april 1986

Na de explosie van reactor 4 in de toenmalige Sovjetkerncentrale van Tsjernobyl werden de gebieden rondom de centrale geblokkeerd omwille van groot radioactief stralingsgevaar. De grootste kernramp in de geschiedenis kostte het leven aan duizenden mensen. Tienduizenden mensen werden gedwongen te verhuizen.

Gisteren was er binnen het spergebied van het centrale, over een oppervlakte van drie hectare, nog een brand. De Oekraïense autoriteiten gaven vandaag aan dat de brand grotendeels geblust is.

Begin april brandde na een droge winter een gebied van 11.500 hectare af. Pas halverwege mei was het vuur geblust.

Bekijk de reportagereeks van VRT-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw 'In de ban van Tsjernobyl' hier.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen