Outsider Sander Kollaard wint Libris Literatuurprijs 2020: "Ik heb geprobeerd het gewone buitengewoon te maken"

De Libris Literatuurprijs 2020 is gewonnen door de Nederlandse schrijver Sander Kollaard, met de roman “Uit het leven van een hond”. Bij de zes genomineerden was ook één Vlaamse schrijfster, Saskia De Coster, met de roman “Nachtouders”. Alle genomineerden krijgen 2.500 euro, de winnaar krijgt 50.000 euro. "De Ochtend" sprak met winnaar Sander Kollaard: "Ik heb geschreven volgens het principe dat je in doodgewone dingen ook een heel leven kan vinden."

De Libris Literatuurprijs 2020 is gewonnen door de Nederlandse schrijver Sander Kollaard, met de roman “Uit het leven van een hond”. Het boek gaat over een alleenstaande verpleegkundige op een afdeling intensieve zorg die thuis een doodzieke hond heeft. Als vijftiger begint hij na te denken over de waarde van zijn leven. De jury noemt het boek "groots in zijn eenvoud - het laat de lezer nadenken over de waarde van een mensenleven". In "De Ochtend" vertelt Kollaard over de insteek van zijn roman:  "Voor mijn hoofdpersonage en mezelf zijn de eindigheid en het plezier van het leven twee kanten van dezelfde medaille."

Beluister hier het interview met de winnaar van de Libris-literatuurprijs, Sander Kollaard, in "De Ochtend" op Radio 1: 

De Nederlander Sander Kollaard is zelf een vijftiger. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en verhuisde in 2006 naar Zweden, waar hij  op het platteland werkt. Hij woont er in een voormalige pastorie, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij debuteerde pas acht jaar geleden met de verhalenbundel "Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde", die bekroond werd met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014.

de eindigheid en het plezier van het leven zijn twee kanten van dezelfde medaille

In 2015 volgde zijn romandebuut, "Stadium IV", dat in De Wereld Draait Door werd gekozen tot Boek van de Maand. In 2018 verscheen zijn verhalenbundel "Levensberichten" en het jaar daarop de roman "Uit het leven van een hond". Voor de Libris Literatuurprijs 2020 gold hij als een outsider. De bekroning kwam ook voor hem duidelijk als een verrassing. "Ik beschouw mezelf niet als een outsider, maar tussen grote  namen als Manon Uphoff en Oek de Jong ben ik wel nog een relatief onbekende auteur," stelt Kollaard.

Lees voort onder de beelden van de uitreiking in het duidingsprogramma "Nieuwsuur" op de Nederlandse zender NPO 2:

Videospeler inladen...

Nachtouders

Bij de zes genomineerden was ook één Vlaamse schrijfster, Saskia De Coster, met de roman “Nachtouders”. Die is geïnspireerd door haar eigen ervaringen rond het moederschap, en gaat over de vraag: wie bepaalt uiteindelijk wanneer je een échte moeder bent? Over haar boek en haar nominatie was Saskia De Coster zondag nog te gast in "De Zevende Dag". 

Lees voort onder het gesprek met Saskia De Coster in "De Zevende Dag":

Videospeler inladen...

De andere genomineerden waren dit jaar Wessel te Gussinklo met "De Hoogstapelaar", Marijke Schermer met "Liefde, als dat het is", Manon Uphoff met "Vallen is als vliegen" en Oek de Jong met "Zwarte schuur".

Het Vlaamse schrijversduo Elvis Peeters stond nog op de longlist, maar behoorde niet tot de laatste zes genomineerden. Te Gussinklo won vorig jaar met zijn roman al de BookSpot Literatuurprijs, en ook "Vallen is als vliegen" was voor die prijs genomineerd. 

De zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs krijgen elk 2500 euro, de winnaar krijgt 50.000 euro. 

Meest gelezen