Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Partij van president Vucic haalt monsterscore bij verkiezingen in Servië, de eerste in Europa na corona

Volgens voorlopige tellingen zou de SNS van president Alexander Vucic meer dan 62 procent van de stemmen halen, goed voor een ruime absolute meerderheid in het Servische parlement. Wel hadden een aantal grote oppositiepartijen de verkiezingen geboycot en was de opkomst erg laag. 

De verkiezingen waren gepland voor eind april, maar werden uitgesteld tot gisteren door de coronacrisis. Het ging overigens om de eerste verkiezingen in Europa sinds het uitbreken van de epidemie. 

Ik zit al lang in de politiek, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt

Een erg tevreden Servische president Alexander Vucic

Servië heeft die epidemie redelijk goed onder controle gehouden en wellicht heeft dat de populariteit van president Alexander Vucic versterkt. Toch zijn er ook andere redenen voor de erg hoge score van de partij van Vucic, de nationalistische, maar tegelijk ook pro-Europese SNS. Zo hebben belangrijke oppositiepartijen zoals de Democratische Partij van Servië de verkiezingen geboycot. Ook de opkomst van 48 procent is historisch laag, wat doet vermoeden dat enkel de aanhangers van Vucic zijn gaan stemmen.

Overigens heeft ook de Europese Unie eerder ook al haar bezorgdheid geuit over het uithollen van de vrijheden onder Vucic, zijn autoraire optreden en zijn controle over de media, al is dat geen uitzondering in Centraal- en Oost-Europa. 

De cijfers dan, en Kosovo uiteraard

Volgens voorlopige resultaten zou de SNS (Servische Progressieve Partij) van Vucic meer dan 62 procent van de stemmen halen, genoeg voor een ruime absolute meerderheid in het Servische parlement. Wellicht haalt die SNS 190 van de 250 zetels. De socialistische partij -die nu in een coalitie zit met de SNS-  is met meer dan 10 procent van de stemmen de volgende partij geworden, ook al heeft Vucic die mathematisch niet meer nodig.

De 50-jarige Vucic zit dus in een zetel. Hij was tevoren twee keer premier en is sinds 2017 president van Servië. Dat is een eerder symbolische functie, maar Vucic heeft duidelijk de touwtjes in handen in Belgrado. 

Het eerste agendapunt is de komende top met Kosovo. Servië erkent nog altijd niet de onafhankelijkheid van die voormalige deelrepubliek en krijgt daarvoor de steun van Rusland en China. Anderzijds streeft de SNS van Vucic ook naar toenadering en toetreding tot de Europese Unie en dan kan hij niet om Kosovo heen. De wortels van de SNS liggen overigens in de oude ultranationalistische SRS, ooit een bondgenoot van voormalig president Slobodan Milosevic.

Een politieman met mondmasker beveiligt het parlementsgebouw enkele dagen geleden tijdens een protestbetoging van de oppositie.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen