Foto Kurt

Plaatsverbod voor feestvierders in Oostende die zich niet aan coronamaatregelen houden

Mensen die uitgaan in Oostende en zich niet aan de coronamaatregelen houden, riskeren een plaatsverbod te krijgen. Ze mogen dan op bepaalde plaatsen niet meer komen. Dat zegt burgemeester Bart Tommelein naar aanleiding van de incidenten afgelopen weekend in Brussel. Daar troepten heel wat mensen samen nadat de horeca dicht ging om 1.00 uur 's nachts.

Afgelopen weekend was er heel wat volk in de uitgaansbuurt in Oostende en even vreesde burgemeester Tommelein dat er veel te veel samenscholingen zouden zijn, maar dat valt goed mee. "Het loopt beter dan verwacht, mensen houden zich aan de afstandsregels, blijven zitten. Er is een hoffelijkheidsakkoord gesloten met de horeca en nachtwinkels, en we zetten veiligheidsagentes in om preventief op te treden."

Plaatsverbod voor overtreders

Iedereen moet zich wel aan de regels houden, want de politie treedt kordaat op indien nodig, zegt burgemeester Bart Tommelein: "Horecauitbaters die zich niet aan de regels houden, krijgen de eerste keer een waarschuwing, daarna een pv en de derde keer moeten ze onherroepelijk dicht. Ook klanten kunnen een plaatsverbod krijgen. Iets wat we regelmatig hebben toegepast in de uitgaansbuurt in het verleden. Mensen riskeren de toegang tot het uitgangscentrum de hele zomer ontzegd te worden."

Horeca Vlaanderen wil sluitingsuur later

Ook Horeca Vlaanderen is niet te spreken over de beelden van afgelopen weekend. Grote groepen die nog feesten op straat nadat de cafés en restaurants verplicht dicht gaan om 1.00 uur, dat getuigt van weinig respect voor de horeca, zegt de organisatie. Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen vraagt dat iedereen de coronamaatregelen naleeft.

Horeca Vlaanderen wil graag bekijken of het sluitingsuur eventueel later kan, omdat de sociale afstand op cafés beter te controleren is dan op pleinen of in straten zeggen ze. Maar die beslissing is voor de Veiligheidsraad van woensdag.

Meest gelezen