Psycholoog Wim Beyers niet verrast door straatfeestjes: "Door warrige communicatie volgen jongeren coronaregels niet"

Voor professor Wim Beyers is het geen verrassing dat het voorbije weekend honderden jongeren in openlucht een feestje gebouwd hebben. "Jongeren willen zo veel mogelijk thuis weg en met hun vrienden op stap. Dat kon drie maanden niet. We zien ook dat de communicatie over de coronaregels voor jongeren dubbelzinnig en mistig is geweest. Ze mogen samenkomen met tien mensen, maar tegelijkertijd kunnen ze volgende week op kamp met vijftig en mag Rock Werchter festivals met 200 mensen organiseren", zegt Beyers in "De wereld vandaag".

De professor ontwikkelingspsychologie Wim Beyers heeft in "De wereld vandaag" een oproep gedaan aan de overheid om meer aandacht te besteden aan coronacommunicatie voor jongeren.

"In de eerste maanden van de coronacrisis was de communicatie gefocust op de volwassenen en op ziekenhuizen. Alle experts zijn het erover eens dat de jongeren heel weinig aandacht hebben gekregen. De jongeren hebben zich daardoor miskend gevoeld en wat gebeurd is kan een reactie daarop zijn", zegt Beyers over de samenscholingen van afgelopen weekend.

Beyers vindt dat de communicatie dubbelzinnig en mistig is geweest voor jongeren. "Dat mag wel en dat mag niet. Bijvoorbeeld de private bubbel van tien mensen. Je mag met tien mensen afspreken en het moeten niet altijd dezelfde zijn. Tegelijkertijd horen de jongeren dat ze binnen een week op kamp mogen in bubbels van vijftig. Tegelijkertijd horen ze dat de organisatoren van Rock Werchter vanaf 1 juli minifestivals organiseren met tweehonderd bezoekers. Wat is dat nu allemaal, zeggen de jongeren. Het is dat soort onduidelijkheid in de communicatie dat het gedrag van de jongeren in de hand werkt."

Bekijk de journaalreportage van zondag over de samenscholingen aan Flagey en in Anderlecht hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Net op het moment dat de overheid is beginnen te communiceren over boetes is de motivatie om de coronamaatregelen te volgen, afgenomen

professor Wim Beyers

Professor Wim Beyers ziet verschillende verklaringen voor het afgenomen enthousiasme om de coronamaatregelen te volgen. Voor jongeren is het extra moeilijk.

"Hoe was je zelf toen je jong was? Jongeren willen niet dag in dag uit bij hun ouders thuis blijven. Ze willen zo veel mogelijk thuis weg en met hun vrienden op stap. Dat hoort nu eenmaal bij de jeugd. De jongeren hebben dat drie maanden lang niet kunnen doen. Eindelijk mochten ze naar buiten. Dat is een factor."

"Aan de andere kant is het zo dat niet alle jongeren de regels het voorbije weekend overtreden. Het is een deel van de jongeren dat het moeilijk heeft met de communicatie vanuit de overheid over alle coronamaatregelen."

Enkel repressieve maatregelen en boetes zijn volgens Beyers niet het antwoord op het afdwingen van de coronamaatregelen. "De regels werden in de eerste anderhalve maand van de coronacrisis steeds beter opgevolgd. Ergens halverwege is dat achteruit gegaan. Het is net op dat moment dat de overheid is beginnen te communiceren in termen van boetes. Toen is de motivatie van de mensen en jongeren specifiek gaan veranderen. Eerst was men overtuigd van het belang van de regels, nu zie je dat een groep mensen de regels gaat volgen om de straf te vermijden. Dat is geen duurzame motivatie."

Meest gelezen