Slechts 10 procent Belgen heeft al gratis mondmasker afgehaald bij apotheek: "Mensen denken dat het ergste voorbij is" 

Slechts 10 procent van de Belgen is al een gratis mondmasker gaan afhalen bij de apotheek. De mondmaskers worden geleverd door de federale overheid en zijn sinds vorige week maandag beschikbaar bij de apotheek. Het  matige succes van de maskers is volgens apothekersbond APB te wijten aan het feit dat veel mensen denken dat het ergste van de corona-epidemie voorbij is. 

Sinds vorige week maandag kan iedere Belg bij de apotheek terecht voor een gratis mondmasker van de federale overheid. Vorige week maandag konden Belgen uit de leeftijdsgroep 75 jaar en ouder een masker gaan halen. Sindsdien komt er elke dag een andere leeftijdsgroep bij.

Intussen had al de helft van de Belgische bevolking zo'n masker kunnen hebben. Maar slechts 10 procent heeft de moeite gedaan er één te halen. "Veel mensen leven in de illusie dat het ergste voorbij is en dat de corona-epidemie stilaan uitdooft", geeft Lieven Zwaenepoel van APB als mogelijke verklaring. "We zien dat ook in het straatbeeld, waar maar weinig mensen een mondmasker dragen. Mensen denken dat zo'n masker niet meer nodig is."       

Discussie over kwaliteit

"Daar komt nog bij dat de mondmaskers van de federale overheid maar laat geleverd zijn, en dat er ook discussie is geweest over de kwaliteit", gaat Zwaenepoel voort. "Heel wat mensen waren intussen al op andere manieren aan mondmaskers geraakt. De nood aan gratis mondmaskers van de overheid is op dit moment dan ook minder groot." 

Gratis mondmaskers zijn er in ieder geval nog genoeg bij de apotheken. Vanaf vandaag kunnen Belgen van 45 jaar en ouder er één afhalen. Elke dag verlaagt de leeftijdsgroep met 5 jaar. Vanaf vrijdag kan iedereen een gratis mondmasker afhalen.  

Meest gelezen