Stad Antwerpen wil waternetwerk aanleggen voor niet-drinkbaar water als voorbereiding op droogte

De stad Antwerpen wil een waternetwerk laten aanleggen voor niet-drinkbaar water. Dat water zou onder andere uit de rivier 't Schijn moeten komen en kan dan gebruikt worden voor de parken en de fonteinen. Op die manier wil de stad zich voorbereiden op periodes van droogte.

De stad Antwerpen wil een "stadswaternetwerk" aanleggen voor niet-drinkbaar water. Ze laat nu onderzoeken of het mogelijk is om leidingen aan te leggen tussen de rivier 't Schijn, aan Schijnpoort en de parken en de fonteinen binnen de ring. "De stad wil zich voorbereiden op waterschaarste door de droogte", zegt schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (SP.A). 

We hebben meer dan voldoende water, en de kwaliteit is goed genoeg voor fonteinen en parken

Tom Meeuws, schepen voor Leefmilieu (SP.A)

"We gebruiken 27 miljard liter water in Antwerpen, en dat is grotendeels kraantjeswater. Bijna de helft wordt niet als drinkwater gebruikt, en zouden we dus kunnen vervangen door water van mindere kwaliteit", zegt Meeuws. Rond 't Schijn worden er dagelijks miljoenen liters regen-, riool- en rivierwater weggepompt via het Lobroekdok in de Schelde. "Alleen daar al passeert er 80 miljoen liter water. We hebben dus meer dan voldoende, en de kwaliteit van het water is goed genoeg voor fonteinen of om planten water mee te geven."

Toilet doorspoelen

De waterleiding tussen 't Schijn en de stad zou er binnen de vijf jaar moeten zijn. Op termijn wil de stad ook bekijken of het mogelijk is om bewoners aan te sluiten op het waternetwerk zodat ze het water bijvoorbeeld kunnen gebruiken om het toilet door te spoelen.

Meest gelezen